Tijdelijke weg bij Ring Zuid aan zijden draad door vleermuizen

Na de vertraging bij de aanleg van de Zuidelijke Ringweg in Groningen dreigen nieuwe problemen. De aanleg van een tijdelijke weg moet mogelijk worden opgeschort.

Dit bleek woensdag bij de voorzieningenrechter van de Raad van State in Den Haag. Vleermuiswerkgroep Groningen en Natuur en Milieufederatie stapten daar naar toe omdat ze tegen de tijdelijke weg zijn.

Op 12 december dient bij de Raad van State een bodemprocedure over de Zuidelijke Ringweg en het kappen van bomen. Stel dat Groningen die zaak verliest, dan zou het toch gek zijn als deze tijdelijke weg kan worden aangelegd, zei staatsraad Paula van der Beek. De uitspraak in de bodemzaak kan weken of zelfs maanden duren. De kans bestaat dat de Raad van State de tijdelijke weg opschort tot die bodemuitspraak.

Beschermde vleermuizen

Vleermuiswerkgroep verzet zich tegen de tijdelijke weg omdat die deels komt te liggen op locaties waar vijvers worden aangelegd. De vijvers zijn bedoeld als compensatie voor het verlies van fourageergebied van de beschermde vleermuizen in het gebied.

Volgens de werkgroep wordt een kraamkolonie vleermuizen de dupe van de tijdelijke weg. Als ze in 2018 uit hun winterslaap komen zullen deze vleermuizen geen voedsel kunnen vinden, zegt de werkgroep. ,,Ze kunnen toch niet de halve stad gaan af zoeken naar eten?’’, zei Klarissa. Nienhuys van de werkgroep.

Uitspraak over uiterlijk twee weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.