Tjeerd van Bekkum keert niet terug naar Westerkwartier als burgemeester

De Marumer oud-VVD-burgemeester Tjeerd van Bekkum is niet in voor het burgemeesterschap van de nieuwe gemeente Westerkwartier.

Van Bekkum (hier rechts op de foto naast de Leeuwarder burgemeester Ferd Crone) woont nu nog in Marum. Hij heeft zijn huis onlangs verkocht en verhuist binnenkort naar een tijdelijk onderkomen in Friesland. Tot maart volgend jaar is hij nog actief als CEO van Leeuwarden-Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. Hij zegt nog niet te weten wat hij daarna gaat doen. Een nieuw burgemeesterschap sluit hij zo goed als zeker uit. ,,Misschien vertrekken wij naar het westen van het land. Daar wonen onze beide zoons’’, zegt hij.

Eerste pleitbezorger herindeling

Ruim tien jaar geleden brak Van Bekkum als eerste een lans in deze krant voor herindeling en samenvoeging van Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn tot één gemeente. Hij stuitte daarbij aanvankelijk op enige weerstand. Vooral Leek en Zuidhorn wilden lange tijd van herindeling niet weten, maar draaiden in de loop der jaren geleidelijk aan bij.

Profielschets gepresenteerd

De negen fractievoorzitters in de nieuwe gemeenteraad van Westerkwartier zijn maandagavond ontboden door commissaris van de Koning René Paas. Daarbij dienden zij een profielschets in voor de waarnemende burgemeester. Die wordt in de loop van december benoemd. De waarnemer blijft in principe tot eind volgend jaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.