Toch actie van leerlingen bij opening Primark

De grote protestmars van het Harener Maartenscollege richting de Primark werd afgeblazen, maar de jonge actievoerders komen met een alternatief.

Waarschuwing voor publiek

Bij de opening van de kledingwinkel delen zo’n zeventig leerlingen dinsdag flyers uit aan winkelend publiek. Leerling Tess van Oosten (14): ,,Daar staat van alles op om mensen te waarschuwen. Zoals: een caissière van Primark verdient in een maand evenveel als iemand in een kledingfabriek in Bangladesh in twaalf jaar.’’

Primarch

Tess was een van de leerlingen die de grote Primarch organiseerde. Plan was om in een protestmars met 600 leerlingen van Haren naar de Groningen te lopen en voor de deur van de Primark actie te voeren. Ze wilden dat de winkel een schap met eerlijke kleding zou plaatsen.

Fair trade

Een delegatie van de kledinggigant ging met de leerlingen in gesprek toen ze lucht kreeg van de actie. ,,Het schap vonden ze niks. Ze zeiden dat al hun kleding fair trade is en zo’n schap zou aangeven dat de rest dat niet is’’, zegt Tess. Een petitie wilde het bedrijf niet aannemen en daarom werd de actie afgeblazen.

De leerlingen zeggen hun twijfels te hebben bij Primark. ,,Hoe kan de kleding anders zó goedkoop zijn?’’ Ze hopen ook kaarten met de boodschappen te kunnen overhandigen aan de manager in Groningen. ,,Het is afwachten of hij die aanneemt’’, zegt Tess.

Kledingindustrie

Het Maartenscollege verdiept zich al langere tijd in de kledingindustrie. Zo bezochten leerlingen kledingfabrieken en zagen ze met eigen ogen hoe het eraan toe gaat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.