Toch een beetje feest bij azc Oude Pekela

De open dag van het asielzoekerscentrum in Oude Pekela ging zaterdag niet door. Maar het was wel een beetje feest in het veelbesproken azc.

Een informatiekraampje van Vluchtelingenwerk, versierd met ballonnen, staat bij de ingang van het asielzoekerscentrum in Oude Pekela. Op het terrein lopen vrijwilligers rond in oranje shirts van het COA. Op het grasveld op het binnenterrein genieten kinderen van een theatervoorstelling. Volwassen bewoners staan er glimlachend omheen of genieten op een bankje in de zon.

De vrijwilligers waren gevraagd om rondleidingen te geven tijdens de landelijke open dag van de azc’s. Maar na een onrustige week, met demonstraties tegen het centrum en de aankondiging dat de helft van de bewoners naar elders moet vertrekken, besloot het Centraal Orgaan voor de opvang van Asielzoekers (COA) de dag af te blazen. Toch waren er zaterdag rondleidingen, stonden er een paar infokraampjes, waren er hapjes en ging de geplande kindervoorstelling door.

,,Het is niet zo dat we in de media hebben gezegd dat de open dag niet door ging en hem stiekem toch hebben laten doorgaan’’, haast woordvoerster Alet Bouwmeester zich te zeggen. ,,Maar er waren al allerlei voorbereidingen getroffen, ook door en voor de bewoners. Het had voor hen een feestelijke dag moeten worden. We vonden het sneu voor hen en voor de vrijwilligers die zich al hadden gemeld. Daarom is het nu meer een intern feestje geworden.’’

De poorten waren daarbij gewoon geopend, zodat omwonenden, familieleden van vrijwilligers en een enkele verdwaalde voorbijganger toch gastvrij ontvangen konden worden en eventueel een rondleiding kregen. Een enkeling maakte daarvan gebruik.

De bewoners van het azc gaan spannende dagen tegemoet. Voor het eind van de week moet ruim de helft van hen verhuizen. Dat hebben de gemeente Pekela, politie en het COA voor het weekend zo afgesproken. ,,We zijn nu aan het inventariseren wie gaat verhuizen en waar ze naar toe gaan’’, zegt Bouwmeester. ,,Daarbij zijn we ook afhankelijk van andere azc’s. En er zijn wellicht bewoners die zelf hier weg willen, die kunnen dat nu aangeven. Hoe en wanneer de verhuizingen georganiseerd worden, weet ik nog niet.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.