Mensen met overgewicht die hun eerste coronavaccin niet in hun spier maar in onderhuids vetweefsel hebben gekregen, hoeven toch geen derde prik. Daarover hebben ze een brief gekregen van de GGD.

Enkele weken geleden kreeg een deel van de mensen met overgewicht te horen dat ze een derde prik met het Pfizer-BioNTech-vaccin moeten. De eerste prik was mogelijk niet helemaal in hun spierweefsel gekomen doordat er een te korte naald gebruikt was.

Het rijksinstituut RIVM heeft de richtlijn hierover aangepast, volgens een woordvoerder na ‘voortschrijdend inzicht’. Uit verschillende internationale reviews blijkt dat het toch geen probleem is als het vaccin niet in spierweefsel maar in onderhuids weefsel komt. ,,Het geeft toch stimulatie van het immuunsysteem.’’

Langere naalden

Het gaat hier om mensen met een BMI van boven de 40, dus mannen zwaarder dan 118 kilo en vrouwen van boven de 90 kilo. Bij de eerste prikronde is in Nederland overal een naald van 25 millimeter lang gebruikt. De GGD-prikkers merkten op dat bij sommige mensen die naald niet diep genoeg in de arm kwam. Bij de tweede prikronde zijn daarom voor die groep naalden van 38 millimeter gebruikt.

De prikkers kregen instructie om bij zware mensen met een huidplooi in de arm te voelen of er mogelijk een langere naald nodig is. Die mensen kregen te horen dat ze nog uitgenodigd worden voor een derde prik.

Bijwerkingen

In de vernieuwde richtlijn van het RIVM staat nu dat het wel degelijk mogelijk is om met een naald van 25 millimeter diep genoeg in de arm te komen, als de prikker maar de juiste techniek gebruikt. Bovendien zou een derde prik toch een klein risico kunnen vormen, omdat de afweerreactie bij de tweede en derde injectie wat heviger lijkt. Dat zou bij mensen met een zwakkere gezondheid, zoals zwaarlijvigen, voor meer bijwerkingen kunnen zorgen.

Het RIVM en de GGD’s zeggen niet te weten hoe veel mensen precies de brief hebben gekregen dat de derde prik niet nodig is. Het gaat om zorgmedewerkers of mensen van boven de 85 jaar die al gevaccineerd zijn.

Komende week beginnen huisartsen in Zeeland en Brabant met het vaccineren van mensen met overgewicht en mensen met het downsyndroom. Dat gebeurt niet met het Pfizer-vaccin maar met Astra Zeneca. Voor dat vaccin is nog geen onderzoek bekend naar het prikken in onderhuids vet. Het RIVM gaat er vanuit dat de naalden die de huisartsen gebruiken goed voldoen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus