Er komt een nieuw winkelpand aan de Navolaan in Stadskanaal. De gemeente heeft toestemming gegeven voor de bouw van het ‘Stadspaviljoen’ en heeft de gebouwen verkocht aan een projectontwikkelaar. Die krijgt ook steun voor de ontwikkeling.

De gemeente kocht de verloederde panden aan de Navolaan 8-13 in 2018 op van Vastned Retail Nederland B.V. voor een koopprijs van 1 miljoen euro. Het idee was om ook het naastgelegen pand waar de Expert in huist te kopen, maar dat was te duur. Aanvankelijk zouden de panden gesloopt worden, maar nu is toch anders bedacht.

De sloop zou namelijk zorgen voor een ‘gapend gat’ tussen de parkeerplaatsen aan de Oude Markt en het Generaal Maczekplein. Een onwenselijke ontwikkeling, het zou de leefbaarheid niet ten goede komen, oordeelden de ingehuurde stedenbouwkundige en de gemeente in 2019. Paas+De Groot Bouwadvies en Architectuur maakte daarop een nieuw ontwerp.

Zes (middel)dure appartementen

Dat is het Stadspaviljoen geworden. Die wordt als soort nieuwe jas om een deel van het bestaande panden gebouwd, de rest wordt gesloopt. Het ‘nieuwe’ pand heeft een verdieping, veel glas en een balkon. In het gebouw moeten in ieder geval Snackbar Benelux en Makelaardij Sisters komen, daarover zijn afspraken gemaakt. Detailhandel wordt er niet meer toegestaan, dit om het winkeloppervlak in het centrum te verkleinen. Op de eerste etage komen zes (middel)dure appartementen.

De komst van het Stadspaviljoen moet bijdragen aan het recreatieve ‘winkelen’. Zo kan er een horecavoorziening komen naast de looproute van de parkeerplaats naar het centrum.

De gemeente gaat het Stadspaviljoen niet zelf ontwikkelen omdat er financiële risico’s aanzitten. BT Beheer II BV bleek enthousiast over de plannen en wil die wel ten uitvoer brengen. Daarvoor krijgt zij financiële steun. Om deze reden is gekozen om het pand aan de projectontwikkelaar te verkopen tegen een negatieve waarde. Hoe groot dat verschil is, wil wethouder Goedhart Borgesius niet zeggen omdat het over een overeenkomst met een particulier gaat. Het Stadspaviljoen moet in 2022 af zijn.

Het geld voor het project wordt uit de pot voor de centrumvernieuwing gehaald, dat geld is hier in het verleden voor bestemd. In totaal zat er ongeveer 6,3 miljoen euro in. De provincie gaf 1,9 miljoen euro voor de plannen de gemeente stelde 4,2 miljoen euro beschikbaar. Zoals nu lijkt wordt het totaalproject binnen de gestelde begroting gerealiseerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen