Toch nieuw onderzoek moord op Gerard Meesters

De arrestatie van drugscrimineel Robert D. in Spanje. Foto: Archief DvhN

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt toch een nieuw onderzoek in naar de moord op de Groninger onderwijzer Gerard Meesters in 2002.

In november vorig jaar deden de nabestaanden van Meesters aangifte tegen de man die mogelijk opdracht heeft gegeven voor de moord.

Het OM laat weten dat na de aangifte door Koen en Annemarie Meesters - de kinderen van het slachtoffer - opnieuw naar het dossier is gekeken. Vervolgens is er nieuwe informatie binnengekomen. Dat is aanleiding voor een nieuwe onderzoek. Meer wil het OM hierover voorlopig niet kwijt.

Internationale drugsorganisatie

Meesters werd in november 2002 in zijn woning aan de Uranusstraat in Groningen geliquideerd. De schutter, de inmiddels 59-jarige Engelsman Daniel S., werd in 2005 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. S. handelde in opdracht van een internationale drugsorganisatie onder leiding van de Robert D. Tegen deze laatste is aangifte gedaan.

Te weinig concrete aanwijzingen

Robert D. is officieel nog niet aangemerkt als verdachte. D. zit vast in Frankrijk op verdenking van cocaïnesmokkkel vanuit Zuid-Amerika. Of D. door de Nederlandse politie zal worden gehoord, is niet bekend.

Eerdere verzoeken aan het OM om nader onderzoek in te stellen, liepen op niets uit. Volgens hem OM waren er te weinig concrete aanwijzingen voor D.’s betrokkenheid. Dat is nu dus anders.

Stellige overtuiging rechercheurs

Na de aangifte door de nabestaanden hebben Groninger rechercheurs een presentatie gegeven van het onderzoek van destijds aan officieren van justitie die niet eerder bij de zaak waren betrokken. Binnen de politie leeft de stellige overtuiging van Robert D. nauw betrokken is geweest bij de moord op Gerard Meesters. Rechercheurs onder wie de leider van het onderzoeksteam verklaarden dit eind vorig jaar tegenover Dagblad van het Noorden.

Gesprek in de gevangenis

De tot levenslang veroordeelde Daniel S. heeft altijd ontkend dat hij de schutter is geweest. Wel heeft hij toegegeven dat hij blindelings opdrachten uitvoerde voor Robert D. Mogelijk wordt ook Daniel S. opnieuw ondervraagd. S. heeft eerder in de gevangenis een gesprek gehad met Koen en Annemarie Meesters.

Gerard Meesters werd in koelen bloede doodgeschoten omdat zijn zuster in Spanje drugs had gestolen van de organisatie van Robert D. Onderwijzer Gerard Meesters had zelf niets met criminaliteit te maken.

Genezen verklaard

Eerder is gemeld dat Daniel S. ongeneeslijk ziek is. Mede om die reden hebben nabestaanden contact met S. gezocht en met hem gesproken. Ze hadden de hoop dat S. gezien zijn situatie zou willen vertellen wie welke rol heeft gehad.

Recent werd duidelijk dat S. genezen is verklaard. Zijn advocaat Tjalling van der Goot bevestigt dit desgevraagd. ,,Na die diagnose heeft S. zijn levensstijl aangepast. Zo is hij gestopt met roken. Bij een hercontrole bleek hij gezond. Hoe het kan? Ik ben geen medicus’’, zegt Van der Goot.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen