Op het zorgproject Wedde Dat ‘t Lukt is dit jaar 300 keer een beroep gedaan. In 2019 kwamen nog 400 hulpaanvragen binnen.

De daling heeft volgens Marian Beltman, coördinator van het project, alles te maken met de coronacrisis. Gedurende de vorige en huidige lockdowns was en is het immers moeilijker op de gebruikelijke manier de hulp te bieden.

Het zorgproject houdt in dat hulpbehoevenden in Wedde, Vriescheloo en Veelerveen op allerlei manieren, bijvoorbeeld bij het halen van boodschappen en medicijnen en het verrichten van huishoudelijke klussen, worden geholpen door vrijwilligers. Ze dienen een hulpaanvraag in bij Beltman die vervolgens een vrijwilliger inschakelt. De hulpbehoevenden kunnen zo langer in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.

In eerste kwartaal al 130 aanvragen

Wedde Dat ‘t Lukt, dat 5 jaar geleden begon en de landelijke finale van de wedstrijd Kern met Pit won, kreeg jaar na jaar meer aanvragen binnen. ,,En ook in dit jaar ging het die kant op’’, aldus Beltman. ,,In het eerste kwartaal kwamen al 130 aanvragen binnen. Maar toen brak de coronacrisis uit en werd het contact tussen de vrijwilligers en de te helpen mensen moeilijker, ook vanwege de te houden afstand.’’

Desondanks bleven hulpaanvragen binnenkomen die zo goed mogelijk, corona-proof, werden afgehandeld. Daarbij werd een beldienst opgezet, waarbij tientallen hulpbehoevenden wekelijks door vrijwilligers worden gebeld waardoor er toch sprake is van contact. De beldienst, waarover Dagblad van het Noorden uitvoerig berichtte, draait nog steeds.Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen