Toch renovatie vochtige en koude huizen West-Indischekade

Ruim 300 vochtige, schimmelige en koude huizen van woningcorporatie Lefier aan de West-indischekade in Groningen worden toch gerenoveerd. Dat is de uitkomst na jaren getouwtrek.

Lefier wilde er eerst niet aan de woningen aan de rand van de Oosterparkwijk aan te pakken. Ondanks vele klachten van huurders over kou, vocht en tocht voerde de corporatie alleen kleine verbeteringen uit. De bewoners hebben onlangs een brief gekregen dat er nu toch gerenoveerd wordt.

Angst voor hoge rekening

De huurders schakelden vorig jaar de Woonbond in. Die concludeerde dat er flink wat te verbeteren valt aan de huizen. Er is naast kou en vocht ook sprake van schimmelvorming. In sommige woningen zou een een energiebesparing te behalen zijn van bijna 120 euro per maand. Meerdere huurders zitten in de kou, omdat ze de kachel niet hoger durven te zetten uit angst voor enorm hoge rekeningen.

,,Na dat onderzoek hebben we toch besloten te renoveren’’, zegt een woordvoerder van Lefier. De huren voor huidige bewoners blijven gelijk na de renovatie. Als er een nieuwe bewoner in het complex komt, gaat de huurprijs wel omhoog. ,,Maar de woningen blijven in het goedkoopste segment’’, zegt de woordvoerder.

De SP-fractie in Groningen drong al vaak aan op maatregelen. Ze maakte een zwartboek waarin alle klachten van huurders werden gebundeld. Volgens fractievoorzitter Jimmy Dijk zien de geplande maatregelen er goed uit. ,,Dubbel glas, cv, mechanische ventilatie en isolatie van muren en wanden. Eigenlijk alles wat de bewoners graag willen. Lefier heeft het licht gezien. Dit is een groot succes voor de huurders.’’

Rechter

Bewoners dachten erover met het uitkomst van het onderzoek van de Woonbond naar de rechter te stappen. Dat lijkt nu niet nodig. Voorwaarde voor de renovatie is dat zeventig procent van de huurders akkoord gaat met de aanpak; een gebruikelijke gang van zaken. Grote verhuurders zijn verplicht te polsen of het merendeel het eens is met grote ingrepen.

Sloop van de baan

Eerder wilde Lefier niet renoveren omdat de woningen gesloopt zouden worden. Als de renovatie doorgaat, is dat plan definitief van de baan. Wat de SP betreft een prima uitkomst: ,,Hoe meer sociale huurwoningen overeind blijven, hoe beter.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.