Toch snel noodweg bij spoorovergang Winsum

Spoorwegbeheerder ProRail wil toch grond pachten van boer Willem Stavenga voor een tijdelijke noodweg bij de Voslaan in Winsum.

Dat heeft directeur Pier Eringa van ProRail dinsdagmorgen met Stavenga besproken.

In het gesprek op de boerderij in Winsum bood Eringa zijn excuses aan voor eerdere uitlatingen waarin Stavenga de schuld leek te krijgen van de vertraging in de onderhandelingen over grondaankoop. Vorige week al verontschuldigde burgemeester Rinus Michels van Winsum zich hiervoor.

,,Ik vind het vervelend wat deze familie is overkomen in de beeldvorming’’, aldus Eringa. ,,Door onduidelijkheid van ProRail over koop of huur van de grond heeft de procedure onnodig lang geduurd. Nu is er duidelijkheid en daar zijn we allebei blij mee.’’

Volgens ProRail worden de afspraken over de huur van de grond op korte termijn uitgewerkt, waarna een tijdelijke noodweg naar een nabijgelegen bewaakte spoorwegovergang wordt aangelegd.

Met de gemeente, de provincie en het ministerie overlegt ProRail vervolgens over een definitieve oplossing. De gemeente riep de spoorwegbeheerder eind vorige week op de overgang bij de Voslaan te beveiligen. Voor de omweg zou onvoldoende draagvlak zijn. Anderhalve week geleden botsten hier een trein en een melkwagen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.