Tocht om de Noord stelt wandelaar op de proef

De elfde editie van het Groninger wandelfestival Tocht om de Noord gaat van Zuidlaren naar Zoutkamp. Het thema is: Groningen laat zich proeven.

Grunnens laid

De editie 2016 volgt de tweede regel van het Grunnens laid: Van Drenthe tot aan t Wad. De tocht start in de omgeving van het Zuidlaardermeer en eindigt in Zoutkamp. De rivier de Hunze is de rode draad waarlangs wandelaars letterlijk en figuurlijk van zoet naar zout water lopen.

Fijnproever

Tocht om de Noord vindt traditiegetrouw plaats in het laatste weekend van september. Dat is volgend jaar op 24 en 25 september. De inschrijving start 1 maart 2016 om 00.00 uur. Er is maximaal plaats voor 5000 deelnemers en de ervaring leert dat de tocht binnen enkele uren is uitverkocht.

,,De wandelaar krijgt bij Tocht om de Noord 2016 de rol van fijnproever'', zegt organisator Peter Velthuis. ,,Het proeven gaat niet alleen via de mond, want op een aantal plekken worden wandelaars op de proef gesteld en soms zijn de zelfs proefpersoon. De dorpen langs de route zijn ook dit jaar weer actieve deelnemers en krijgen de rol van proeftuinen. De route is evenals vorig jaar te volgen via de zintuigen, door proefopstellingen en miniproeverijen.''

Fotowedstrijd

Nieuw is de fotowedstrijd. De organisatie vraagt wandelaars om een foto van de toekomst te maken. Velthuis: ,,Wij willen graag dat mensen ons foto's sturen van de regio en het thema van Tocht om de Noord 2016. Wat wij vragen is dat zij fotograferen hoe het evenement er eind september uit ziet.'' De jury bestaat uit Landschapsbeheer Groningen en Het Groninger Landschap. De makers van de tien mooiste foto's krijgen een gratis startbewijs voor Tocht om de Noord 2016.

Pronkjewailers

Van 30 april tot en met 15 mei lopen vijftien zogeheten Pronkjewailers, mensen die Tocht om de Noord minstens vijf keer hebben uitgelopen, naar Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje.

Dit jaar begon Tocht om de Noord in Uithuizen, het begin van het Jacobspad. Volgend voorjaar worden in veertien dagen de laatste 250 kilometers van deze bekende pelgrimsroute gelopen. Tien Pronkjewailers gaan deze uitdaging aan. Aanmelden kan bij: info@tochtomdenoord.nl

Foto: Archief DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.