Toekomstig burgemeester Koen Schuiling komt 'lekker kattenkwaad uithalen' in Groningen

De eerste persconferentie van toekomstig burgemeester Koen Schuiling van Groningen. Foto: Peter Wassing

Hij begint als (kandidaat-)burgemeester met vrijwel dezelfde woorden als waarmee hij dertien jaar geleden uit Groningen vertrok als wethouder.

Over de overheid die een ‘schild’ zou moeten zijn voor de bevolking, sprak Koen Schuiling in 2006 bij zijn afscheid van de stad. Toen ging het over orkaan Katrina, die in New Orleans bijna tweeduizend levens kostte en tienduizenden dakloos maakte. Terwijl falende overheden toekeken.

Die woorden zijn dertien jaar later onverminderd van toepassing op het Groningse aardbevingsdossier, zegt Schuiling. Ook nu gaat het om overheidsfalen. Van ‘on-Nederlandse proporties’ zelfs, zoals aardbevingsminister Wiebes zelf erkent.

Beweging in schadeherstel en versterking

Hij ziet het als een van zijn belangrijkste taken in zijn ‘nieuwe oude’ gemeente om eindelijk beweging in schadeherstel en versterking te brengen, samen met provincie en Ommelanden.

En daarmee ook het vertrouwen bij de bevolking terug te brengen. ,,Wat betekent de overheid? Is dat wel het schild wat we ervan verwachten?’’

,,Dat wordt hard werken’’, stelt hij bij zijn eerste praatje met de pers na een kennismakingsronde met ‘zijn’ wethouders.

Van zijn negen jaar als burgemeester in Den Helder neemt hij een vracht ervaring mee op gebied van openbare orde en veiligheid, met name de bestrijding van cybercrime en de ‘ondermijning’ van de samenleving door de criminaliteit.

Harenaars en Ten Boersters

Maar hij wil ook de Harenaars en Ten Boersters meer bij de nieuwe herindelingsgemeente Groningen betrekken. ,,Ook zij moeten zich thuis voelen in de stad.’’ Zelf trekt hij na zijn overstap, gepland in oktober, voorlopig in het huis dat hij met zijn partner in zijn Den Helderse jaren heeft aangehouden in Rasquert.

 Vlakbij, maar toch net over de gemeentegrens. Dus moet hij binnen een jaar een nieuw optrekje in de stad vinden. ,,Zo is de wet, zo doen we het.’’

Karin Dekker

De stroom reacties op zijn voordracht heeft hem verbaasd én gesterkt in zijn keus. Oók die van voormalig collega-wethouder Karin Dekker. ,,Onbegrijpelijk’’, tweette zij. Dat leek onaardig, maar de kritiek ging niet over zijn voordracht op zich, maar over het feit dat hij geen vrouw is.

,,Ja, daar kan ik ook niks aan doen’’, reageert Schuiling. Het hartenkreetje zet de relatie en de samenwerking met Dekker, tegenwoordig wethouder in Assen, niet onder druk. ,,Ik heb haar meteen een berichtje terug gestuurd: ‘We gaan toch weer samen lekker kattenkwaad uithalen!’’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen