Toekomstige raad Westerkwartier wil vergaderen in Zuidhorn

Het ziet er naar uit dat de huidige raadszaal in het gemeentehuis van Zuidhorn gaat dienen als raadszaal van de toekomstige gemeente Westerkwartier

Een werkgroep van raadsleden uit de vier gemeenten geeft in ruime meerderheid hieraan de voorkeur. Om de bestaande raadszaal geschikt te maken voor 33 raadsleden en een college van B en W met zes wethouders moet de huidige raadszaal, die zich bevindt op de eerste verdieping van het gemeentehuis, worden verbouwd.

Raad maakt donderdag keuze

Een aantal wanden moet worden gedemonteerd, waardoor de gang en drie kantoren die nu grenzen aan de raadszaal komen te vervallen. De kosten hiervan zijn geraamd op ruim twee ton.

Donderdagavond moet de zogenoemde raadgroep de knoop doorhakken over de huisvesting van de nieuwe gemeenteraad. De voorbereidende werkgroep heeft drie opties voorgelegd.

Behalve de raadzaal van Zuidhorn is een alternatieve optie om de binnentuin die grenst aan de raadszaal van Leek bij de raadszaal te betrekken. Hiermee is minstens 330.000 euro gemoeid.

Leek is ook nog in beeld

 Het publiek wordt in dat geval gehuisvest op de plek waar zich nu de tuin bevindt. De publiek heeft in deze variant geen direct zicht op de raadsleden.

Een minderheid in de voorbereidende werkgroep neemt dit nadeel voor lief en kiest voor de raadszaal van Leek als vergaderlocatie van de nieuwe gemeenteraad.

Optie drie is de verbouw van voormalige jongerencentrum Agora in Leek tot vergaderzaal. De verbouw hiervan kost 157.000 euro. De gemeentehuizen van Grootegast en Marum zijn niet geschikt bevonden voor de huisvesting van de raad van de gemeente Westerkwartier.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.