Toeristen zitten vast in de chaos op Lombok

Tientallen Nederlanders willen het Indonesische eiland Lombok ontvluchten, maar kunnen niet weg. Na de zware aardbeving van zondag is de chaos groot.

Ondanks de inzet van achttien extra vluchten zitten nog steeds veel reizigers vast op het vliegveld.

Op de luchthaven ontstonden zondag lange wachtrijen van gestrande reizigers die op een vlucht probeerden te komen. Wie toevallig al een ticket op zak had, kon vaak gewoon vertrekken, omdat de luchthaven nauwelijks is beschadigd.

Aardbeving Lombok treft Gronings gezin: 'Mijn zoon riep vanuit de boom: papa, mama ik hou van jullie'
Lees verder

Ambassade richt steunpunt in

Maar ondanks achttien extra vluchten, die buiten de normale dienstregeling werden ingezet, moesten velen geduld hebben. Sommige Nederlanders kunnen niet eerder dan dinsdag weg en slaagden er alleen met hulp van familie in Nederland in om een ticket te boeken. Nederlandse medewerkers van de ambassade in Indonesië hebben een steunpunt ingericht op de luchthaven.

Waterpolitie haalt toeristen van Gili Trawangan

Ook Nederlanders die het rampgebied per boot wilden verlaten, kwamen in een grote chaos terecht, vooral bij Gili Trawangan ten noordwesten van Lombok. Met hulp van de Indonesische waterpolitie zijn daar gisteren zo’n 350 internationale toeristen opgehaald, maar volgens de Nederlandse ambassade in Indonesië zaten er gisteren nog zo’n 700 mensen, onder wie Nederlanders, te wachten. De getijden en golfslag bemoeilijken daar de evacuatie.

De enige veilige plek bij een tsunami

Op dit eiland is geen elektriciteit, maar sommige gestrande reizigers hebben wel bereik met hun mobiele telefoon. Zij vertelden familieleden in Nederland dat ze de nacht op een heuvel hebben doorgebracht, omdat de angst voor naschokken groot is. Dit is de enige veilige plek op het eiland bij een eventuele tsunami.

98 doden, 13.000 huizen verwoest

De echte pijn zit natuurlijk bij de inheemse bevolking. De aardbeving op het Indonesische eiland had een kracht van 7.0 op de schaal van Richter. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 98. De autoriteiten vrezen dat het dodental verder stijgt, omdat nog veel mensen onder het puin liggen. Zeker 13.000 huizen zijn verwoest.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.