Toezicht ontgroening schiet tekort

Ontgroeningspraktijken beperken zich niet tot Vindicat. De adviescommissie introductietijden (ACI) heeft meerdere meldingen gekregen van incidenten tijdens de Groningse introductie.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de commissie van de Rijksuniversiteit Groningen die moet helpen de introductie bij studentenverenigingen in goede banen te leiden. Naast het bekende geweldincident bij Vindicat zijn er nog twee incidenten geweest waarbij studenten medische zorg nodig hadden. Ook kwamen er twee meldingen binnen van ouders van eerstejaars. Toelichting over deze incidenten geeft de ACI niet.

,,Er is helaas nog steeds een subcultuur waarin eerstejaars leden als ‘minderwaardig’ worden gezien en dienovereenkomstig door bepaalde ouderejaars leden worden behandeld’’, schrijft de ACI.

De commissie concludeert dat zij niet de middelen heeft om effectief op te treden als toezichthouder. De ACI heeft alleen een rol in voorlichting en preventie vooraf en daarna alleen in de melding en beoordeling van incidenten. De ACI vraagt het bestuur van de universiteit om de positie en taken van de commissie, die in 1998 is opgericht na de dood van een eerstejaarsstudent tijdens de introductie, te heroverwegen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.