Topambtenaar en gemeente Oldambt verdacht van fraude

De gemeente Oldambt en een topambtenaar in persoon zijn voor de strafrechter gedaagd. Omdat ze volgens het Openbaar Ministerie in 2014 opdracht zouden hebben gegeven voor het illegaal afgraven van 16.000 kuub zand voor de aanleg van de Blauwe Passage in Midwolda.

Hoofdaannemer Romein Infra en Milieu BV uit Veendam wordt als uitvoerder vervolgd. De zaak kon donderdag in Zwolle niet worden afgedaan, omdat er te weinig zittingsruimte was gepland.

De Blauwe Passage bestaat uit een weg en een kanaal voor de ontsluiting van de Blauwestad ten behoeve van bewoners en toeristen. Voor de aanleg heeft de gemeente een depot aangewezen, waar grond gedurende het project op- en overgeslagen kon worden.

Ontgronding zonder vergunning

Maar behalve in de bulten zand, leem en klei, zouden de machines van het grondverzet ook de tanden hebben gezet in onder het maaiveld gelegen grond om extra zand te winnen voor het project. En dat is volgens justitie ontgronding, waar een vergunning van de provincie voor nodig was.

Archeologisch onderzoek niet uitgevoerd

De afgraving heeft in 2014 in Midwolda plaatsgevonden door het bedrijf Romein Infra en Milieu uit Veendam. De gemeente en de verantwoordelijk ambtenaar wordt verweten dat ze als eigenaar van het depot heeft toegelaten dat er is ontgrond zonder vergunning. Het lijkt erop dat er geen archeologisch onderzoek in de bodem is gedaan. Daardoor kunnen bijzonderheden verloren zijn gegaan.

Oldambtster topambtenaar Henk H. (64) was destijds als projectleider namens de gemeente verantwoordelijk voor de werkzaamheden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.