Toparchitect maakt plan Overschild

Stedenbouwkundige en landschapsarchitect Winy Maas maakt samen met bewoners een plan over hoe Overschild er na de versterking uit moet zien.

Maas is verbonden aan het gerenommeerde bureau MVRDV. Behalve hem zet de gemeente Midden-Groningen ook een poule van vijf architecten in, waarop bewoners van wie het huis versterkt moeten worden een beroep kunnen doen.

In Overschild zijn alle woningen inmiddels geïnspecteerd. Het overgrote deel van de ruim 125 huizen moet worden versterkt. Tientallen huizen, waarvan de versterking te kostbaar wordt, zullen worden afgebroken. Door de ingrijpende versterkingsoperatie dreigt het karakter van het dorp grondig te veranderen.

‘Enorme opgave’

Reden voor Midden-Groningen om de ‘creatieve geest’ Maas te vragen een plan te maken voor het nieuwe Overschild, zegt wethouder Anja Woortman. ,,We staan voor een enorme opgave, die begint in Overschild. De versterking heeft grote impact op het dorp. We willen dat Overschild beter wordt van deze operatie. Dat is het doel.’’

Maas gaat samen met de inwoners kijken naar zaken zoals de leefbaarheid van het dorp en de nieuwe bebouwing. ,,Hij kijkt hoe het dorp er straks uit moet zien en maakt een soort eindbeeld. Wat zijn de dingen waar de Schildjers trots op zijn, waaraan moet het dorp straks voldoen?’’, zegt Woortman.

Toekomstplan

De visie van Waas moet voor de zomer klaar zijn en dient dan als imput voor een uiteindelijk toekomstplan voor het dorp. De gemeente neemt eerst zelf de kosten voor haar rekening. Over wie wat precies betaalt, wordt nog onderhandeld. ,,We hebben drie dingen nodig: geld, regelruimte en vertrouwen’’, zegt Woortman.

Gert de Vries van de Dorpsbelangenwerkgroep Versterking Overschild is blij met de komst van Maas en de vijf architecten. Maar hij hoopt op meer bijstand voor de inwoners, die straks immers met ingewikkelde zaken worden geconfronteerd. ,,Mensen moeten ook onderhandelen over hun huis en dat gaat niet iedereen goed af.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.