Topsport, zorg en amateurs samen in nieuwe hal FC Groningen

FC Groningen bouwt een nieuw topsport- en zorgcentrum voor professionele sporters, amateurs en zorg. Het is een van de middelen om te zorgen dat de selectie van de FC steeds meer eigen spelers krijgt.

Sport, Inter-Psy en VNO-NCW

Het pand komt op sportpark Corpus den Hoorn te staan, langs de A7. Er komt een grote ruimte waar sporters gericht aan hun lichaam kunnen werken. Niet alleen voetballers, maar alle topsporters in Noord-Nederland.

Een deel van het gebouw wordt verkocht aan ggz-instelling Inter-Psy. Werkgeversorganisatie VNO-NCW huurt een flink deel. Het Martiniziekenhuis trekt ook in het pand en de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen zijn ook verbonden.

Ambitie FC Groningen

De hal helpt volgens FC Groningen-directeur Hans Nijland een grootse ambitie waar te maken. ,,In 2018 bestaat de helft van onze selectie uit eigen opgeleide spelers’’, zegt Nijland. ,,Ja, daar zeg ik nogal wat, want de concurrentie is in heel Europa moordend en spelers worden snel weggekocht. Pas nog zijn twee jongens uit onze C’s, 13 jaar oud, naar Feyenoord gegaan.’’

Dat mag in de toekomst niet meer gebeuren. Nijland: ,,De jeugdopleiding van FC Groningen moet zo goed worden dat je wel gek zou zijn om bij ons weg te gaan.’’

‘Innovatieve sportplek’

Volgens FC Groningen is het plan uniek en kan de hal helpen om jonge talenten te vinden. FC Groningen wil in de hal een verbinding leggen tussen topsport en breedtesport.

Gerard Kemkers leidt het project voor FC Groningen. Volgens hem wordt het dé plek voor sporters in het Noorden. ,,In de toekomst moet het zo zijn dat je na een blessure op het veld meteen in de auto stapt om naar dit centrum te gaan. Er komt een soort poli die specifiek gericht is op sportblessures. Een soort voorportaal van het ziekenhuis.’’

Amateurclubs

FC Groningen wil de komende jaren nog meer aan de slag met amateurclubs in de regio. Kemkers: ,,Talentontwikkeling moet groeien. We gaan clubs bijvoorbeeld adviseren hoe ze hun trainingen beter kunnen inrichten.’’

Kosten

De bouw van de hal kost 10 miljoen euro. De realisatie en exploitatie is aan het bedrijf Euroborg NV dat straks naast het stadion ook dit pand in handen krijgt. De hal wordt aardbevingsbestendig gebouwd. Dat financiert de NAM. De gemeente Groningen draagt 5 miljoen bij in de vorm van een lening. De rest wordt betaald met eigen vermogen van de FC, de opbrengst van de verkoop aan Inter-Psy en een subsidie van de Provincie Groningen van 7 ton.

Bouw

De opdracht voor de bouw wordt snel in de markt gezet. Bedrijven kunnen zich dan inschrijven. Over pakweg een jaar moet de bouw beginnen. Een jaar later zou het pand klaar zijn en in de zomer van 2018 zou het kunnen openen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.