Topsportcentrum neemt laatste hobbel

Niets staat de bouw van het Topsportzorgcentrum in Groningen nog in de weg. Provinciale Staten geven hun zegen aan het ontbrekende subsidiebedrag van 700.000 euro.

Dat ging woensdag trouwens niet helemaal zonder slag of stoot. Grootste partij SP houdt een vervelend gevoel bij deze toekomstige sportvoorziening op Corpus den Hoorn en stemde tegen. Dat komt omdat FC Groningen het daar voor het zeggen heeft, aldus SP-Statenlid Jan Wolters. Hij vindt dat de betaald voetbalorganisatie een dergelijk centrum maar op eigen kracht moet realiseren.

De SP vindt het ook onverteerbaar dat Inter-psy, een commerciële organisatie in de geestelijke gezondheidszorg, betrokken is bij het topsportcentrum. ,,Laat ze het zorggeld van mensen steken in geestelijke dienstverlening en niet in een Topsportzorgcentrum van FC Groningen. Hun deelname willen wij niet ook nog eens subsidiëren.''

Ook de VVD ging niet akkoord met de subsidie. De partij vindt dat dit project de regio economisch niet sterker maakt. ,,En laat dat nu een voorwaarde zijn om in aanmerking te komen voor een bijdrage uit de compensatiepot voor het afblazen van de Zuiderzeelijn.

,,Het topsportcentrum dat in totaal tien miljoen euro kost, levert tien banen op. Dat is een miljoen per baan. Niet indrukwekkend. Laat ze het geld maar lenen'', aldus VVD-Statenlid Nico Bakker. Daarop herinnerde gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) de VVD aan eerder toegekende miljoenensubsidies. ,,Met steun van de liberalen zijn de afgelopen jaren subsidies verleend die hebben geleid tot een vergelijkbare hoeveelheid extra werkgelegenheid.''

Een meerderheid in de Staten blijkt onder de indruk van topsportdirecteur Gerard Kemkers die na een kritisch debat in de pen klom. Kemkers overtuigde de politiek van het feit dat het centrum niet alleen FC Groningen maar ook de breedtesport wel degelijk ten goede komt.

Op de foto topsportdirecteur Gerard Kemkers na zijn benoeming. Foto Archief Jan Kanning

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.