Tornado over Italiaanse camping: "Het is hier net een oorlogsgebied" (+video)

Jenny van Bolhuis uit Hoogezand genoot met haar gezin van de zomervakantie op camping Union Lidio in Cavallino bij Venetië. Totdat donderdagmiddag plotseling een tornado over de camping raasde. ,,Overal liggen omgevallen bomen, glasscherven, geraamtes van tenten, het is een ravage", beschrijft de vakantieganger.

Caravans en tenten zijn vernield en ongeveer vijftig mensen raakten gewond.

Tornado

,,Het begon gisteren te regenen, en dat er onweer zou komen wisten we. Maar ineens werden we overvallen door een heftige wind", vertelt Jenny. ,,Onze tent begon te klapperen. We zijn met z'n allen de tentstokken vast gaan houden, maar ineens vielen er links en rechts overal grote bomen om. Je schrikt je lam."

Jenny zag hoe de bomen ook op tenten terecht kwamen. ,,Dan hoop je maar dat er geen mensen in zitten." De situatie werd dreigender en Jenny besloot om de boel de boel te laten. Samen met haar gezin rende ze naar het toiletgebouw.

,,De kinderen zijn volwassen, maar ze waren helemaal in paniek. 'Wat moeten we nu?!' Het was ook erg angstig, als er een boom op je valt ben je verloren."

Een vriendinnetje van haar dochter, Vera Snakenborg uit Hoogezand, is in 2003 op een camping in Zuid-Frankrijk omgekomen tijdens een storm. Zij kwam onder een boom terecht.

Een artikel over Vera Snakenborg uit de krant van 12 augustus 2003.

Toiletgebouw

In het toiletgebouw waren ongeveer honderd mensen aan het schuilen, schat Jenny. ,,Iedereen was in paniek. Er waren huilende kinderen, en moeders die hun kinderen kwijt waren. Sommigen mensen hebben er zelfs geslapen op een handdoekje op de grond, die durfden niet meer naar buiten." Andere mensen werden opgevangen in de discotheek en in het sportcentrum van de camping.

,,Voor ons gevoel duurde de storm heel lang, maar het zal ongeveer een half uur geweest zijn. Toen het ergste voorbij was, waren we wel bang over wat we aan zouden treffen bij onze spullen."

De ravage na de tornado.

Ravage

,,Het is nu net een oorlogsgebied", zegt Jenny. ,,Overal worden geknakte bomen omgezaagd en er rijden af en toe ambulances voorbij. De medewerkers van de camping zijn de hele nacht doorgegaan met het opruimen. Ook zij hadden nog nooit zoiets meegemaakt."

De meeste gasten zijn van de camping vertrokken. Ook op het veldje waar Jenny kampeert is bijna niemand meer. ,,Ik weet nog niet goed wat wij moeten doen, het moet nog even bezinken. We willen niet direct naar huis, want dan gaat iedereen weer z'n eigen gang. We willen het eerst samen verwerken."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.