Traject Eigen Initiatief (voorheen Heft in eigen Hand) krijgt voorlopig geen vervolg

Foto: archief DvhN

Met 250 mensen op de wachtlijst dreigt het doek te vallen voor het project Eigen Initiatief, waarbij huiseigenaren met aardbevingsschade zelf hun woning kunnen versterken.

De wachtenden op de lijst kregen vorige week een mailtje waarin het besluit om voorlopig geen nieuwe ronde te starten werd uitgelegd.

De reden? Het dichtdraaien van de gaskraan heeft een positief effect op de veiligheid. De NCG volgt daarom voorlopig het ‘gewone’ versterkingsprogramma.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="nl"><p lang="nl" dir="ltr">Zojuist een brief ontvangen vd Nationaal Coördinator Groningen. Het programma “heft in eigen hand” krijgt “voorlopig” geen vervolg. Door het besluit de gaskraan dicht te draaien is de veiligheid toegenomen en heeft dit directe gevolgen voor het versterkingstraject        </p>&mdash; Simone van Dijken (@Simonevandijken) <a href="https://twitter.com/Simonevandijken/status/1103591191684280321?ref_src=twsrc%5Etfw">7 maart 2019</a></blockquote>

<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Regie over je eigen leven

„Onzin. Het is heel slecht dat dit project voorlopig stil ligt”, zegt Susan Top van het Groninger Gasberaad.

„Er is heel veel behoefte aan een traject als dit. Mensen krijgen hierdoor weer een stukje regie over hun leven terug.”

250 adressen nemen deel aan het traject

Eigen Initiatief, voorheen Heft in eigen Hand, is een programma voor eigenaren die zelf versterkingsmaatregelen aan hun huis of gebouw willen uitvoeren. In totaal doen er 250 adressen mee aan het programma.

Volgens NCG-woordvoerder Saskia Dijkema wordt het lopende programma niet stopgezet. De versterking van die woningen gaat door. Maar er komt voorlopig geen nieuwe ronde: „Wat betreft de versterking van woningen in de toekomst hebben Rijk en gemeenten afgesproken dat dit nu ingevuld wordt in lijn met de lokale plannen van aanpak.”

Verhoogd risicoprofiel

Dit betekent dat woningen met een verhoogd risicoprofiel eerst worden aangepakt. Volgens Dijkema bepaalt een onafhankelijke organisatie vervolgens hoe en of een woning versterkt moet worden.

„Op basis daarvan kan een bewoner in de toekomst, net zoals bij Eigen Initiatief, zelf regie voeren over de uitvoering van de versterkingsmaatregelen.”

‘Dit is een naar voorteken’

„Schrijnend”, zegt Top. „Dit project kan zeker doorgaan terwijl de andere versterkingsoperatie wordt opgestart. Alle projecten waar mensen zelf de regie nemen komen niet van de grond.”

Ze vindt het vooral vreemd dat het stilleggen van het project in de regio met niemand is besproken. „Niemand wist ervan. Dat vind ik een naar voorteken. Blijkbaar kan een organisatie zoiets zomaar zelfstandig beslissen.”

‘Die zin over de veiligheid is vreemd’

Simone van Dijken uit Middelstum is een van de mensen op de wachtlijst. „Wij hebben zelf een bouwbedrijf en waren bij de eerdere ronde net te laat met opgeven. Vandaar dat we ons hebben ingeschreven voor de wachtlijst.”

Van Dijken woont in Middelstum. Ze is vooral verbaasd over de inhoud van de mail. „Ik vind die zin over de veiligheid zo vreemd. Het is toch veel te vroeg voor zo’n conclusie?”

Zware aardbevingen

Volgens Dijkema van de NCG niet: „Het afbouwen van de gaswinning heeft significante effecten op de seismische dreiging in Groningen en daarmee op de veiligheid. Dit concludeert het Staatstoezicht op de Mijnen.”

Burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl gaf dinsdagavond juist toe dat niet met zekerheid te zeggen is dat er geen zware aardbevingen meer komen. „Dat weten wij niet, dat weet het KNMI niet en dat weten de seismologen niet.”

Traject verloopt niet soepel

Top plaatst wel een kanttekening bij Eigen Initiatief. Ze ontvangt signalen dat het traject voor de huiseigenaren die al wel meedoen niet soepel verloopt.

„Het gaat bij veel mensen heel stroef en het duurt lang voordat er toestemming van de NAM komt.” In veel van deze gevallen zijn de bouwtekeningen al klaar en loopt het vast zodra er een overeenkomst moet worden gesloten.

‘Kunnen deze tegeltjes niet goedkoper?’

„De CVW gaat dan met de pen door de bouwtekeningen heen met vragen als: ‘kunnen deze tegeltjes niet goedkoper?’ Ik ken verhalen waarbij mensen hun oude vloer of hun oude koelkast terug moeten plaatsen omdat het anders te duur wordt volgens het CVW. Dus dat vind ik ook wel een beetje zorgelijk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen