Traumaheli verhuist naar Eelde

Groningen De traumaheli van het UMCG in Groningen wordt komend najaar volledig op Groningen Airport Eelde gestationeerd. De helikopter, die er vanaf de zomer al gaat vliegen, krijgt een standplaats in de voormalige Koop hangar (archieffoto van opening).

Voor de helikopter zou aanvankelijk een nieuwe hangar worden gebouwd in combinatie met een nieuwe brandweerkazerne. Dat gaat niet door omdat het vliegveld van die kazerne afziet. Aan de voormalige hangar van het bouwbedrijf, dat een eigen vliegdienst met twee toestellen had, worden de komende maanden verblijfs- en werkruimtes voor het Mobiel Medisch Team toegevoegd. De hangar en het terrein voor lang parkeren krijgen ook een andere toegang vanaf de Burgemeester Legroweg.

Volgens het ziekenhuis kan het team vanaf Eelde meer mensen snel van hulp voorzien dan vanaf het ziekenhuisdak. De helikopters van de academische ziekenhuis in Rotterdam en Nijmegen zijn ook op vliegvelden gestationeerd. De landingsplaats op het ziekenhuisdak in Groningen blijft gewoon in gebruik voor het brengen van patiënten. Doordat er geen tankvluchten meer plaatsvinden, wordt er minder vaak gevlogen.

Het Mobiel Medisch Team staat dag en nacht klaar om de ambulancediensten in de noordelijke provincie en delen van Overijssel en Duitsland bij te staan. Af en toe assisteert het team ook bij incidenten in andere gebieden. In totaal gebeurde dat vorig jaar 1800 keer. In een derde van de gevallen vervoert het team patiënten naar verschillende ziekenhuizen. Als het geen vliegweer is, gebruikt het een auto. Die krijgt ook een plek in de hangar, evenals de reguliere ambulancezorg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.