Treinongeluk op lijn Leeuwarden-Groningen: chauffeur zocht plek om te lossen

De chauffeur van de vrachtwagen die een week geleden werd getorpedeerd door een Arriva-trein, had wellicht geen idee dat hij midden op het spoor stond.

Video: Zo ramde de trein van Leeuwarden naar Groningen een melkwagen
Lees verder

Op bewakingsbeelden die woensdagavond opdoken is te zien dat de vrachtwagen met knipperende alarmlichten stilstaat op het terrein van FrieslandCampina in Leeuwarden. Als de spoorbomen naar beneden gaan, komt de chauffeur aangerend, waarna hij in de cabine stapt. Enkele tellen later boort de trein naar Groningen zich in de flank van de vrachtwagen.

Vrachtwagen op spoor neergezet

De chauffeur had wellicht geen idee dat hij midden op het spoor stond. ,,Het gaat om een buitenlandse chauffeur die op zoek was naar een plek om te lossen op het terrein”, zegt Fred Kammenga van de politie Noord-Nederland. ,,Hij had zijn wagen daar neergezet om verder te zoeken.”

Eerder werd steeds aangenomen dat de vrachtwagen op het spoor stilstond omdat hij niet meer kon rijden.

ProRail doet aangifte

ProRail heeft donderdag officieel aangifte tegen de chauffeur gedaan. De spoorbeheerder concludeert op basis van eigen onderzoek dat de veiligheidssystemen naar behoren werkten.

De chauffeur, van wie de politie leeftijd en land van herkomst niet kon zeggen, is verdachte. De politie is in overleg met het Openbaar Ministerie om te bepalen van welk feit.

De man mag het onderzoek in vrijheid afwachten. De politie is nog op zoek naar getuigen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.