Treinstaking Arriva in ochtendspits

Door een staking rijden er maandag tot 9 uur minder of geen Arriva-treinen tussen Groningen en Leeuwarden, Roodeschool, Bad Nieuweschans en Delfzijl.

Actiebijeenkomst

De machinisten die zijn aangesloten bij de spoorwegvakbond VVMC hebben een actiebijeenkomst belegd op het Hoofdstation van Groningen. Dat doen ze omdat de onderhandelingen over een nieuwe cao zijn stukgelopen.

Door de staking kunnen meerdere treinen van Arriva van en naar Groningen in de ochtendspits uitvallen. Reizigers moeten rekening houden met een langere reistijd. Op het Arrivatraject tussen Emmen en Zwolle rijden de treinen wel volgens de dienstregeling.

Salariseis

De VVMC onderhandelt al maanden over een nieuwe cao. De machinisten eisen over 2016 een salarisverhoging van 5 procent. Het aanbod van Arriva behelst een tweejarige cao waarin de salarisverhoging lager uitpakt. ,,Dat aanbod is veel te mager’’, zegt bestuurder Wim Eilert van de VVMC.

Hij geeft toe dat de salariseis van 5 procent in een jaar ‘pittig’ is. ,,We zitten behoorlijk hoog in de boom, maar het gaat ons er vooral om het gat met de cao van de NS te dichten. Machinisten van Arriva verdienen minder dan die van de NS. Het is voor ons onacceptabel dat Arriva voortdurend zijn oren laat hangen naar de cao voor buschauffeurs en de cao van de NS negeert.’’

Het heeft volgens hem tot gevolg dat er nogal wat machinisten overstappen van Arriva naar de NS. Dat gebeurt al veel langer. ,,Het heeft alles te maken met de betere arbeidsvoorwaarden van de NS. Er is veel onvrede onder het personeel van Arriva. Dat mag zich weleens achter de oren krabben over de reden daarvan.’’

Eerste actie

FNV Streekvervoer en CNV Vakmensen zijn wel akkoord gegaan met de nieuwe cao. Daarmee zijn volgens Arriva de arbeidsvoorwaarden van ruim 1100 buschauffeurs, stewards, machinisten en andere personeelsleden tot 2018 gewaarborgd. De vervoersorganisatie betreurt het dat de spoorwegvakbond, die een klein deel van het personeel vertegenwoordigt, dat niet doet. Arriva vindt de staking van het VVMC ‘buiten proportioneel’ en benadrukt dat er een goed cao-voorstel op tafel ligt.

De staking in Groningen is een eerste actie van de VVMC. Als Arriva niet ingaat op de eisen van de spoorwegvakbond, wordt de staking volgens Eilert uitgebreid naar andere trajecten waarop Arriva actief is.

Slechte zaak

Rover, de organisatie die de belangen behartigt van reizigers in het openbaar vervoer, vindt de staking een slechte zaak. ,,Rover is principieel tegen acties waarvan de reiziger schade ondervindt. Er zijn vast andere acties te verzinnen die publicitair evenveel aandacht trekken en waarvan de reizigers niet de dupe worden’’, reageert Menno Visser van de afdeling Groningen

Arriva meldt in een communiqué dat reizigers via arriva.nl op de hoogte worden gehouden van de actuele stand van zaken. Volgens de vervoersorganisatie kunnen er enkele ritten van en naar Groningen uitvallen. Voor een alternatief reisadvies kunnen reizigers in de reisplanner de optie ‘trein’ uitvinken. Ze ontvangen dan het reisadvies voor een busreis naar hun bestemming.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.