Trekt ook Groningen zich terug uit de wietproef?

In tien gemeentes verkopen coffeeshops tot 2024 alleen hennep van goedgekeurde telers. ANP

Nu het Rijk niet alle kosten voor de wietproef lijkt te dekken, heeft een groot deel van de Groningse gemeenteraad het wel gezien met het experiment. Al willen de voorstanders nog even afwachten of Den Haag met meer geld over de brug komt.

Op initiatief van de VVD komt een groot aantal raadsfractie woensdag met een motie, die het college oproept om niet langer mee te doen aan het experiment met de gesloten coffeeshopketen als blijkt dat de gemeente er zelf aan mee zou moeten betalen.

De proef staat in het landelijke coalitieakkoord op verzoek van D66. In tien gemeenten kopen de coffeeshops van 2021 tot 2024 alleen wiet van telers die door de overheid zijn goedgekeurd. Groningen heeft zich nog onder de vorige burgemeester, Peter den Oudsten, als deelnemer aangemeld.

Geen volledige dekking, maar een ‘tegemoetkoming’?

Ook in de Groningse gemeenteraad staat D66 vanaf het begin achter het experiment. „Maar we hebben óók altijd al gezegd: het Rijk moet de kosten dragen, niet de gemeente”, zegt raadslid Wieke Paulusma.

Toen Den Oudsten Groningen aanmeldde, stelde hij dat de landelijke overheid alle kosten voor de rekening zou nemen. Nu is er sprake van een ‘tegemoetkoming’ uit Den Haag van 150.000 euro voor de voorbereidingen. Groningen zal daarvoor naar schatting 275.000 euro nodig hebben, schreef burgemeester Koen Schuiling eind januari in een brief aan de raad.

Burgemeester Schuiling wilde in Den Helder niet meedoen aan wietproef

Als burgemeester van Den Helder zag Schuiling nog af van deelname aan de wietproef, juist omdat hij de randvoorwaarden niet duidelijk genoeg vond. Nu benadrukt hij dat de begroting werk-in-uitvoering is en dat het beeld nog kan veranderen.

D66, GroenLinks en PvdA willen wel afwachten of Den Haag inderdaad met meer geld over de brug komt. Maar de andere partijen - de oppositie plus de ChristenUnie - lijken meer en meer te voelen voor helemaal afhaken.

‘Groningse deelname is in belang van het Rijk’

Zo verwacht de SP dat het experiment sowieso gedoemd is tot mislukken: raadslid Lucy Wobma spreekt van ‘een halfbakken polderoplossing’, die volledige legalisering eerder verder weg dan dichter bij zal brengen. De ChristenUnie heeft juist weer bedenkingen bij de proef omdat de partij eigenlijk tegen legalisering van softdrugs is.

Volgens fractievoorzitter Ietje Jacobs van de VVD, die de motie indient, is het dubbel: „We moeten wel van die rare gedoogconstructie met wiet af, en de industrie moet transparanter worden. Maar we willen gewoon geen Gronings geld naar dat experiment.” Misschien, denkt Jacobs, leidt de motie juist tot een ruimere bijdrage van het Rijk: „Het is ook in het belang van de regering dat Groningen meedoet.”

menu