Trending in 2015: De KNVB-Bekerfinale

Trending in 2015: De KNVB-Bekerfinale tussen FC Groningen en PEC Zwolle op zondag 3 mei in de Rotterdamse Kuip. De met 2-0 gewonnen wedstrijd door FC Groningen heeft dit jaar de meeste berichten op social media over Groningen opgeleverd. Of in de termen van onderzoeksbureau Buzzcapture: De bekerfinale heeft op social media de meeste buzz in Groningen veroorzaakt.

Trending in 2015: De KNVB-Bekerfinale tussen FC Groningen en PEC Zwolle op zondag 3 mei in de Rotterdamse Kuip. De met 2-0 gewonnen wedstrijd door FC Groningen heeft dit jaar voor de meeste berichten op social media over Groningen opgeleverd. Of in de termen van onderzoeksbureau Buzzcapture: De bekerfinale heeft op social media de meeste buzz in Groningen veroorzaakt.

Buzzcapture volgt en analyseert online nieuws, sociale media en radio en televisie. Op de dag van de bekerfinale van FC Groningen zijn de meeste berichten op social media geplaatst over de provincie Groningen, zo blijkt uit een analyse de bekerfinale laat het gasdebat op 12 februari en de wedstrijd plus de voorafgaande rellen rond FC Groningen – Olympique Marseille op 17 september achter zich. De bekerfinale bleek ook de dag dat Groningen het vaakst genoemd werd op Twitter. Overigens is diezelfde bekerfinale in Overijssel ook goed voor het meest besproken onderwerp op social media.

De landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel bleek in Drenthe het meest genoemde onderwerp. De wolf die door Groningen en Drenthe trok, was hier goed voor een derde plek. Een grote storm was goed voor de tweede plaats in de Drentse top 10. De Drentse lijst wordt aangevuld met items als de nachttrein, gladheid, de verkiezingen voor de Provinciale Staten, de fietssnelweg en het aandoenlijke onderwerp moeder. Ook het Bevrijdingsfestival dat door noodweer werd geplaagd was een veelbesproken Twitter-item.

In de Groningse top 10 van meest besproken onderwerpen op Facebook, Twitter en Instagram staan verder de aardbeving met een kracht van 3.1 op 30 september, Eurosonic Noorderslag, het Noorderlicht dat te zien was op 17 maart en de wolf die begin maart door de provincie struinde. Ook het ongeluk met de praalwagen in Ter Apel, de Provinciale Statenverkiezingen en het nieuws dat de gaskraan in Loppersum dicht gaat hield de Twitter-gemeenschap bezig in 2015.

In totaal werden bijna 2,5 miljoen tweets over provincie Groningen geturfd. Van alle 36 miljoen tweets waar een plaatsnaam, gemeente of provincie is genoemd in 2015, werd in 7% van de gevallen gesproken over Groningen. Van de twaalf provincies scoort Groningen hiermee de zevende plek. Over de provincie Noord-Brabant zijn in 2015 de meeste berichten op Twitter geplaatst, over Zeeland de minste.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.