Harry Niehof speelt zijn protestlied bij de Paddepoelsterbrug.

Troubadour Harry Niehof maakt protestlied over Paddepoelsterbrug in Groningen: 'Dou ons ons brug trug'

Harry Niehof speelt zijn protestlied bij de Paddepoelsterbrug. Foto: Peter Wassing

,,Dou ons ons brug trug.’’ Streektaaltroubadour Harry Niehof krijgt al gauw bijval van het publiek bij het BrugTerugCafé op zondagmiddag.

Het protestlied Brug Trug over de zeer gemiste Paddepoelsterbrug is de gangmaker van de bijeenkomst bij de familie Bauman aan de Paddepoelsterweg. De familie, buurtbewoners, Pieterpadorganisatie, Wandelnet, Nederlandse fietsersbond en verschillende verenigingen voor dorpsbelangen willen maar één ding: een nieuwe brug over het van Starkenborghkanaal.

Desnoods een noodbrug, maar wel eentje waar wandelaars, fietsers en minder validen gemakkelijk overheen kunnen. Het zou helemaal mooi zijn als omwonenden en bezoekers van de begraafplaats er ook gebruik van kunnen maken. Een lage, beweegbare brug ook die heel wat jaren meekan. Eigenlijk zoals die was voordat een vrachtschip in september 2018 de oeververbinding over de scheepvaartroute kapot ramde door een fout van een brugwachter.

Een van de zeven oude landweggetjes van Stad

Sindsdien zijn bewoners en andere passanten aangewezen op een langere en veel minder prettige (want veel minder rustige) route. ,,De Paddepoelsterbrug kende vrij weinig gemotoriseerd verkeer’’, licht Stephan Bauman toe in de sierlijke tent in zijn landelijke tuin, waar bezoekers op corona-afstand bij elkaar kunnen komen. ,,Het is een van de zeven oude landweggetjes die de stad ooit verbond met het ommeland.’’

Feitelijk was de brug al tijdelijk. Het gevaarte zou in 2023 worden vervangen. Na de aanvaring is de brug verwijderd. Reparatie zou te duur zijn. Maar tot schrik van veel gebruikers is het nu nog maar de vraag of er wel een nieuwe komt. Bauman: ,,De gemeente Groningen had geld voor de nieuwe brug gereserveerd, maar lijkt andere prioriteiten te hebben.’’

Noodplan: hoge brug met trappen en fietsgoot

De brug is vooral een aangelegenheid van Rijkswaterstaat. Het ministerie kreeg onlangs van de Tweede Kamer opdracht een nieuwe brug te plaatsen en bedacht een noodplan: een 9 meter hoge brug met trappen en een fietsgoot. Dat plan stuit op veel weerstand, omdat zo’n klim alleen voor fitte wandelaars en fietsers te doen is.

De Paddepoelsterbrug verbond de stad met het Reitdiepgebied. Fietsers en wandelaars moeten al bijna twee jaar een flink eind om via de Dorkwerderbrug of de Walfridesbrug. Baudien Bauman: ,,Ook veel bewoners uit achterliggende dorpen maakten graag gebruik van de rustieke route. En toeristen en schoolkinderen uit die dorpen. Maar wij krijgen ook veel bijval van inwoners uit de stadswijken Selwerd, Paddepoel en zelfs Beijum.’’

Clip ‘Brug Trug’

Dochter Ji Sinsie Bauman maakte de clip bij Brug Trug. Daarin fietst zanger Niehof, zelf woonachtig in Feerwerd, via Garnwerd en Wierumerschouw naar de plek waar de Paddepoelsterbrug eerder de oevers van het Van Starckenborghkanaal verbond. Hij strandt bij de rood-witte hekken, waar omwonenden vrolijk dansen op de restanten van de brugverbinding.

De bezoekers van het Brugterugcafé genieten live van Niehof en zijn protestlied. Ondanks een briesje en schaduwdoeken is het erg warm. De gastheer en -vrouw zorgen voor verkoelende voetenbadjes en ijsjes. Zodra Niehof de eerste tonen aanslaat op zijn gitaar van Brug Trug, gaan Baudien Bauman en buurtgenoot Marion Wiering de dansvloer op. Alles voor de goede zaak. En met hoop op een goede afloop.

menu