Tuinieren in de vesting Bourtange is aan strikte regels gebonden

In de vesting Bourtange is tuinieren bijna alleen mogelijk in enkele volkstuintjes. Maar dan wel onder strikte voorwaarden.

De tuintjes liggen tegen de vestingwal aan en zijn uitsluitend bedoeld voor de vestingbewoners. Die hebben verder immers nauwelijks de mogelijkheid om te tuinieren. Rond hun huizen is alles verhard.

‘Beschermd dorpsgezicht’

De gemeente Vlagtwedde is de eigenaar van de tuingrond en laat nu weten dat een van de tuintjes vrijkomt en dat vestingbewoners zich ervoor kunnen melden. Zij moeten er wel rekening mee houden dat kasjes, broeibakken, hekken en opslag van zaken absoluut taboe zijn. Zo was het altijd en zo blijft het ook. ,,Dat komt omdat Bourtange een beschermd dorpsgezicht is’’, zo zegt gemeentelijk woordvoerder Kasper Schomaker.

En daarin passen geen ‘obstakels’ als kassen en bakken. ,,En dat is prima’’, zegt manager Wubbe Schoenmaker van de Stichting Vesting Bourtange (SVB) die de musea in de vesting beheert en er evenementen organiseert. ,,Zulke obstakels zouden afbreuk doen aan de uitstraling van de vesting. De gebruikers houden zich gelukkig altijd prima aan de regels. Daardoor passen de tuintjes prima in de vesting. Ook in historisch opzicht. W’ant vermoedelijk is die grond vroeger ook regelmatig als tuingrond gebruikt.’'

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.