Twee Spinozapremies voor de RUG

De Rijksuniversiteit Groningen beleeft gouden tijden. Zowel filosoof Lodi Nauta (49) als natuurkundige Bart van Wees (54) hebben een Spinozapremie in de wacht gesleept.

,,Tien jaar lang vielen we niet in de prijzen en nu maken we met de winnaars van de afgelopen twee jaar en de twee winnaars van nu een inhaalslag’’, reageert rector magnificus Elmer Sterken van de RUG. ,,De uitstraling van de Spinozapremie is enorm. Het heeft toch iets Nobelprijsachtigs. Het geeft wetenschappers de kans hun dromen te realiseren.’’

De Spinozapremies zijn de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. De prijzen werden 22 jaar geleden in het leven geroepen door het NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) om internationaal erkende toponderzoekers een steun in de rug te geven. Jaarlijks worden maximaal vier premies toegekend. De winnaars mogen 2,5 miljoen euro besteden aan onderzoek naar eigen keus.

Groningse prijswinnaars

De prijs is vernoemd naar Baruch Spinoza (1632-1677), de internationaal vermaarde Nederlandse wetenschapper en volgens de NWO een sprekend voorbeeld van vrijheid van onderzoek.

De eerste Groninger onderzoeker die een Spinozapremie won was hoogleraar natuurwetenschap George Sawatzky in 1996. Vier jaar later volgde Dirkje Postma, hoogleraar pathofysiologie van de ademhaling. In 2004 won hoogleraar organische chemie Ben Feringa de prijs.

Daarna ging de prijs tien jaar lang voorbij aan de RUG. Maar afgelopen jaren staat de noordelijke universiteit weer op het hoogste podium. Eerst ontvingen hoogleraar trekvogelecologie Teunis Piersma en Cisca Wijmenga, hoogleraar humane genetica, de onderscheiding. En nu dus de in Groningen geboren en getogen Nauta, hoogleraar geschiedenis van de filosofie en de in Oosterhogebrug woonachtige Van Wees, hoogleraar technische natuurkunde.

,,Ik ben waanzinnig trots op de RUG. Het is prachtig nieuws’’, reageert Mieke Zaanen, algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in Amsterdam, het hoogste wetenschappelijke orgaan van het land.

Lees ook Spinozawinnaars: Lovend en eervol, met interviews met de twee winnaars.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.