Twee grote verbouwingen in de drukste winkelstraat

Twee grote bouwprojecten staan op stapel voor de Herestraat, de drukste winkelstraat van Noord Nederland.

Deze week zijn de voorbereidende grondmetingen gedaan voor de totale verbouwing van drie naast elkaar gelegen panden die in een nieuwe opzet tot een grote winkel met kelder en eerste etage worden gesmeed. Het gaat om de winkels van voorheen kledingzaak Setpoint, de belwinkel van Vodafone en de winkel waar KPN tot voor kort mobiele telefoons en abonnementen van Hi verkocht. De drie panden zijn eigendom van de Delftse investeerder OD Investments.

Extra woonlagen

De gemeente heeft enkele maanden geleden de bouwvergunning voor het grote project afgegeven. UC Architects heeft het ontwerp gemaakt. Op de verdiepingen boven de winkel komen appartementen. Om meer woonruimte te creëren komen op de bestaande daken nog extra woonlagen. In totaal gaat het om tien appartementen: woonkamers met aparte slaapkamers. Aanvankelijk wilde de investeerder achttien studio’s bouwen, maar daarvoor was geen toestemming te krijgen.

Een tweede grote bouwproject betreft de interne verbouwing van de damesmodezaak Miss Etam en de naastgelegen winkel waar kleding van het label Promiss te koop was. Het is de bedoeling de beide verdiepingen van de twee winkels aan elkaar te koppelen om zo meer verkoopruimte te maken.

Ingrijpende bouwplannen

Meer winkelruimte is ook de opzet van eigenaar OD Investments voor de drie naast elkaar gelegen panden. De gevel van het pand met huisnummer 42 mag niet aangetast worden, omdat daarvoor de status van gemeentelijk monument geldt. Het is de bedoeling de bestaande ruimtes achter de gevels te slopen en in zijn geheel te vervangen door nieuwbouw. Zo ontstaat een winkel met bijna 1000 vierkante meter vloeroppervlakte, verdeeld over de kelder, de begane grond en een eerste verdieping met glazen pui.

De ingrijpende bouwplannen voor de panden achter de gevels met nummer 42, 44 en 46 zijn in eerste instantie twee jaar geleden ingediend, maar toen bleek dat de gemeente vooral de achttien kleine studio’s niet zag zitten, werden die drie maanden later weer ingetrokken. De later bijgestelde plannen heeft de gemeente vorig jaar goedgekeurd en de bouwvergunning verleend. OD kocht de drie panden en de naastgelegen vestiging van juwelier Siebel vier jaar geleden voor 12 miljoen euro van een Groningse familie. Een vijfde pand van deze familie verderop in de Herestraat bleef buiten deze transactie. De huidige eigenaar denkt de verbouwing en aanpassingen voor 1 miljoen euro (excl. btw) te kunnen realiseren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.