Twee kampen strijden over aanpak park Coendersborg

Een groep buurtbewoners in de wijk Coendersborg wil het historische parkje midden in de wijk opknappen. De ene buurtbewoner zegt: meteen doen, zodat ouderen er kunnen wandelen en kinderen er kunnen spelen. De ander: onzinnig plan, laat zo’n historisch park met rust.

Het park ligt rondom een boerderij voor feesten, partijen en congressen. Woensdag werd het onderwerp besproken in het stadhuis. De gemeente wil 3 ton beschikbaar stellen voor de aanpak. Dat het een heet hangijzer is in de wijk bleek wel: liefst acht buurtbewoners spraken bij de vergadering in. Ongeveer de helft van hen is voor, de andere helft tegen.

Opknappen

Volgens de buurtbewoners die tijden enthousiast met het plan bezig zijn geweest, zijn verreweg de meeste mensen in de buurt voor een flinke opknapbeurt. Vooral ouders met jonge kinderen zien het zitten, maar ook ouderen die willen wandelen in het park.

Een kleinere groep heeft bezwaren. Zij vrezen dat een nieuw speeltoestel hangjongeren aantrekt en dat het te druk wordt in het park. Plan is om het groen aan te pakken, bankjes te plaatsen, wandelpaadjes aan te leggen en te zorgen dat het water en de natuur mooier uitkomen.

Verandering

Dat er iets moet gebeuren, daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Ook de raadsleden. Fleur Woudstra (D66): ,,Er is niks veranderd in dat park sinds ik er in de jaren ’70 hand in hand met mijn vriendje liep. Dat is toch eigenlijk wel triest.’’ Anne Kuik (CDA): ,,Het nodigt niet uit, het lijkt wel een privéterrrein nu, maar het is gewoon openbaar groen waar iedereen gebruik van mag maken.’’

De fracties GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben de stadsecoloog gebeld voor advies. Volgens hem wordt de ecologie van het park beter door de ingreep. De gemeenteraad moet over twee weken besluiten of er 3 ton naar het Coenderspark gaat. Geen eenvoudige beslissing, want: hoe oordeel je als raadslid als de wijk verdeeld is in twee kampen?

Bemiddelingspoging

D66 zei dat toch nog geprobeerd moest worden de buurtbewoners om tafel te krijgen. Wethouder Ton Schroor liet alvast weten daar weinig vertrouwen in te hebben. ,,Doet u ons dat niet aan. De partijen komen niet nader tot elkaar. We hebben echt uiterste pogingen ondernomen. U zult de afweging moeten maken of het doorgaat of niet.’’

Hoe kleiner de onderwerpen, hoe meer betrokken de burger, zo lijkt het. Woensdag werden in het stadhuis meerdere plannen besproken. Marjet Woldhuis van de Fractie 100% Groningen: ,,Het ging om miljoenen en toen zat er bijna niemand, nu gaat het om 3 ton en zit de hele publieke tribune vol.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.