Twee locaties Zonnehuisgroep blijven open

De woonzorgcentra Hippolytushoes in Middelstum en Gockingaheem in Noordbroek blijven open.

Overname

Woonzorg Nederland neemt de verhuur en het beheer over van de Zonnehuisgroep, evenals van 306 aanleunwoningen. De Zonnehuisgroep moet wegens financiële problemen reorganiseren en sluiting van een aantal locaties leek onontkoombaar. De toekomst van Gockingaheem en Hippolytushoes is nu echter voor de langere termijn verzekerd. De woningcorporatie neemt de exploitatie over per 1 januari 2017.

De aanleunwoningen, die op 1 juli dit jaar al onder Woonzorg gaan vallen, staan in Loppersum (125), Middelstum (24), Noordbroek (36) en Slochteren (40). Bij de deal horen ook huurappartementen in Muntendam (35) en Wagenborgen (46).

Geen veranderingen

Voor huurders die thuiszorg van Zonnehuis Thuis ontvangen verandert er niets, deze wordt door Zonnehuisgroep Noord voortgezet.

Cliënten, familie, medewerkers, vrijwilligers en stakeholders zijn vrijdag geïnformeerd. Volgens Willen de Gooyer, bestuurder van Zonnehuisgroep Noord, past de overdracht in de nieuwe visie van de Zonnehuisgroep en de hervorming van de ouderenzorg. ,,Het is niet onze kerntaak om vastgoed te exploiteren en ontwikkelen, we bieden zorgdiensten die we vergoed krijgen en waar wij goed in zijn.”

Succes

John Kauffeld, bestuurder van Woonzorg Nederland, is ook blij met de overeenstemming: ,,Wij werken al veel samen met gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties. Overal waar zorgorganisaties niet meer in staat zijn de huisvesting te financieren vanuit de indicaties, vinden wij het vanzelfsprekend dat wij deze voortzetten.”

De overname is tevens het succes van een aantal werkgroepen die zich sterk maakten voor behoud van de tehuizen. Zoals Vrienden van het Hippolytushoes, onder leiding van oud-burgemeester Meindert Schollema: ,,Wij hebben vanaf het begin gezegd: hoe het ook gaat, wij zullen ons niet neerleggen bij sluiting. Ons voorbeeld was de Renselheerdt in Winschoten. Ook dat zou dichtgaan. Daar zijn wonen en zorg nu gescheiden. De zorg wordt via de Wmo ingekocht. Na een moeilijke aanloop is de leegstand weg en is er een wachtlijst.’’

Ombouw

Schollema zegt dat de afspraak is dat tot september 2019 alle mensen die zorg willen hebben zorg blijven houden. Tot die tijd vindt de ombouw plaats van woonzorg naar wonen én zorg: ,,Wij helpen mee om daar vorm aan te geven. Onder meer door partijen bij elkaar te brengen. In het Hippolytushoes huren huisarts en fysiotherapie gelukkig al voor langere tijd. Dan komen er in ieder geval huurpenningen binnen. Er zijn andere partijen die er ook ruimte willen huren. Ik ben ervan overtuigd dat er in 2019 of 2020 een omslagpunt komt. Dan is de thuiszorg zo volgelopen dat er dringende behoefte is aan dit soort huizen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.