Twee plekken voor noodopvang Stadskanaal

In Stadskanaal zijn twee locaties kandidaat voor de noodopvang van asielzoekers. Of het COA gebruikmaakt van die opties, is onduidelijk.

Kern

Een half jaar geleden liet het college van burgemeester en wethouders van Stadskanaal weten een tijdelijke noodopvang te willen. Ze wilden zo het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) helpen. Dat schreeuwde om meer ruimte vanwege de grote instroom aan vluchtelingen.

De noodopvang zou, zo stelden B en W, in of bij de kern Stadskanaal moeten komen. De noodopvang zou maximaal 450 vluchtelingen moeten kunnen herbergen. Het college riep mensen met geschikte locaties of gebouwen op zich te melden. Aan die oproep werd gehoor gegeven.

Geheim

Nu, een half jaar later, is nog altijd niet duidelijk of Stadskanaal een noodopvang krijgt. Duidelijk is wel dat de gemeente twee locaties aan het COA heeft aangeboden. Dat blijkt uit de notitie die burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad hebben gestuurd. De notitie heeft als hoofdonderwerp het huisvesten van statushouders: asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben.

Welke locaties het zijn, wil wethouder Francis Boen (PvdA) niet kwijt. ,,We hebben ons aanbod aan het COA gedaan en het wachten is op een antwoord. Als voor een plek wordt gekozen, lichten wij de omwonenden in.’’

Liever groot

Woordvoerder Alet Bouwmeester van het COA zegt dat het aanbod uit Stadskanaal nog altijd wordt bestudeerd. ,,We hebben nog altijd noodopvang nodig, ondanks het feit dat de instroom momenteel wat minder groot is. We bekijken ook dit aanbod dus heel serieus.’’ Wanneer er duidelijkheid komt over het al dan niet openen van een noodopvang in Stadskanaal, kan ze niet zeggen.

Bouwmeester liet eerder wel doorschemeren dat het COA liever een grote noodopvang wil, voor duizend mensen; een voorziening zoals die sinds kort in Beerta staat. Voor zo’n grote opvang lijkt geen politiek draagvlak in Stadskanaal te zijn. De meeste politieke partijen in de gemeenteraad houden vast aan een maximum van 450 asielzoekers. Ze wijzen er daarbij op dat de gemeente in Musselkanaal al een permanent asielzoekerscentrum heeft voor ruim 500 mensen.

Enkele partijen, de SP en D66, voelen wel iets voor een grotere opvang. Ze vinden het, gezien de hoge instroom en de behoefte aan ruimte, goed als die grens van 450 wordt losgelaten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.