De Tweede Kamer laat Bureau Wetgeving onderzoeken of demissionair minister Bas van ‘t Wout (Economische Zaken) zijn boekje te buiten is gegaan. Hij weigert twee aangenomen wijzigingsvoorstellen voor de Tijdelijke wet Groningen (gaswet) uit te voeren.

De Tweede Kamer nam in maart twee wetswijzigingen, zogeheten amendementen, van Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) aan. Die regelen dat Groningse gedupeerden van de gaswinning en aardbevingen juridische bijstand en financieel advies krijgen. De andere wijziging is dat Groningers zelf de versterking van hun huizen mogen regelen.

Maar minister Van ‘t Wout wil deze wijzigingen niet uitvoeren, zo schreef hij dinsdag. Het kost volgens hem te veel geld.

Terzijde geschoven

Hoogleraren Wim Voermans (Universiteit Leiden) en Herman Bröring (Rijksuniversiteit Groningen) veegden al de vloer aan met de minister. Ze noemden het ongehoord dat een wens van de Tweede Kamer terzijde is geschoven. Volgens de hoogleraren moet de gaswet worden ingetrokken en opnieuw in stemming worden gebracht als Van ‘t Wout van de wijzigingen af wil.

Woensdag gaf de Tweede Kamer, op voorhand van SP-Kamerlid Renske Leijten, opdracht om objectief te onderzoeken of de minister wettelijk wel in zijn recht staat. ,,Een juridische check”, noemt CDA-Kamerlid Agnes Mulder de opdracht.

Ondersteuning

Saillant detail: de amendementen van Beckerman werden aangenomen omdat Mulder een van de Kamerleden was die voor stemden terwijl ze eigenlijk tegen het voorstel was.

Bureau Wetgeving is een ondersteuningsonderdeel van de Tweede Kamer. Zo helpt het bureau Tweede Kamerleden bij het opstellen van amendementen en wetsvoorstellen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aardbevingen