Tweede Kamer looft Groningse aanpak tegen malafide huisjesmelkers

CDA en PvdA pleiten voor een hardere aanpak van malafide huisjesmelkers.

Donderdag dienden CDA en PvdA een motie in om criminele verhuurders harder te straffen.

Lovende reacties

Veel partijen zijn enthousiast over het plan van Groningse oorsprong. Ook Minister Ollongen (D66) van Binnenlandse Zaken sprak lovend over het plan, maar wilde tot onvrede van Nijboer eerst meer onderzoek doen naar andere mogelijkheden om verhuurders aan te pakken. Dinsdag wordt over de motie gestemd.

Meer macht gemeente

Gemeenten moeten volgens de partijen meer macht krijgen om wanpraktijken in de huursector tegen te gaan. In september gaf de gemeenteraad in Groningen unaniem groen licht voor de invoer van een vergunningsstelsel tegen valse huisjesmelkers. Daarmee kan Groningen als eerste gemeente in Nederland wangedrag door vastgoedmagnaten zelf aanpakken. CDA en de PvdA wil dat dat stelsel in iedere stad kan worden ingevoerd.

Per 1 januari 2019 wordt de gemeente Groningen bevoegd om boetes uit te delen en vergunningen van verhuurders in te vorderen.

Misbruik op grote schaal

Volgens PvdA-kamerlid Henk Nijboer is dat hoog tijd: ,,Overal in Nederland wordt op grote schaal misbruik gemaakt door verhuurders. Door deze vergunning kunnen gemeenten in Nederland tegenwicht bieden tegen het vrij spel van huisjesmelkers.’’

Hiermee moeten verhalen over het wegpesten van studenten en het extreem veel geld vragen voor kleine ruimten verleden tijd worden.

Snel ingrijpen

,,Dat soort crimineel gedrag moet stoppen. Er moet snel ingegrepen worden, ook omdat de woningnood steeds ergers wordt,’’ stelt Nijboer.

Huurders die nu problemen ervaren gaan naar de huurcommissie. Maar dat is volgens het PvdA-kamerlid niet genoeg. ,,Niks tegen de huurcommissie, maar er moet stricter worden ingegrepen.’’

‘Op het scherpst van de juridische snede’

Juridisch gezien is het lastig om de gemeente bevoegdheid te geven om maatregelen te nemen tegen crimineel gedrag van vastgoedbazen. Volgens Nijboer ‘op het scherpst van de juridische snede’ maar broodnodig.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.