Tweede Kamer sommeert minister opnieuw tot verkabeling 380 KV

De Tweede Kamer sommeerde minister Henk Kamp van economische zaken dinsdag met een motie opnieuw om 10 kilometer van de Groningse 380 KV lijn te verkabelen.

De motie, ingediend door D66, ChristenUnie, CDA en GroenLinks, werd, evenals vorige oproepen, met een grote meerderheid aangenomen.

Kamp legde eerdere verzoeken om verkabeling naast zich neer. Zorgen zijn er om de natuur- en weidevogelgebieden die de hoogspanningslijn tussen Eemshaven en Hoogkerk doorsnijdt.

De motie biedt de minister een uitweg. Blijkt deels ondergrondse aanleg niet mogelijk, dan moet hij met de regio in overleg over ’een ruimhartige compensatie’ voor de aangetaste natuur en een robuust investeringspakket voor herstel van de cultuurhistorische objecten in een zone van drie kilometer ter weerszijden van het tracé en voor versterking van landschappelijk structuren in een zone van vijf kilometer. Daar hoort ook beheer voor twintig jaar bij.

Kamp noemde een week eerder, in de eerste termijn van het energiedebat, overigens zelf al de bedragen voor compensatie: 5 miljoen euro voor natuur en 7 miljoen voor landschap.

Een koopje voor het rijk en energietransporteur TenneT. Verkabeling over het maximum van tien kilometer kost tussen de 105 en 135 miljoen extra.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.