Tweede Kamer steunt baggeren Westgat

Een motie van VVD en PvdA voor een rijksbijdrage voor baggeren van het Westgat kan op brede steun van het parlement rekenen.

,,Ik reken erop dat de meeste partijen voor stemmen’’, zegt het Groningse Tweede Kamerlid Betty de Boer (VVD). Zij diende de motie samen met het Friese PvdA-lid Lutz Jacobi in. Volgende week is de stemming.

De rijksbijdrage is nodig voor het baggeren van het Westgat bij Lauwersoog. De vaargeul tussen Ameland en Schiermonnikoog slibt dicht, waardoor de haven onbereikbaar wordt voor de vissersvloot.

Toen minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) weigerde de portemonnee te trekken voor een pilot die moet uitwijzen of baggeren helpt, kwam de regio zelf over de streep.

De gemeente De Marne wil garant staan voor de kosten van het baggerwerk zelf, op voorwaarde dat het rijk de monitoring - het meten van de resultaten - betaalt.

,,Om hoeveel geld het gaat, is niet belangrijk’’, vindt De Boer. ,,Het moet gewoon betaald worden. We hebben het hier wel over een krimpgebied, het is belangrijk om de werkgelegenheid die er is te koesteren.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.