Tweede critical review-bijeenkomst over aardbevingen gaat onderzoeken of risicokaarten wel nut hebben

De waarde en betekenis van PGA’s en risicokaarten staat centraal bij de tweede critical review-bijeenkomst over het aardbevingsgebied.

Die is eind deze maand in Groningen. Onder voorzitterschap van prof. dr. Wim Derksen wordt gesproken over de PGA’s (Peak Ground Accelleration). Dat is een veel gebruikte maat voor de hevigheid van het schudden van de grond tijdens een aardbeving.

Ook risicokaarten worden veel toegepast, bijvoorbeeld om aan te geven hoe groot het gebied is waar na een beving schade aan woningen kan optreden.

Voorgesprekken

Inmiddels zijn er voorgesprekken gehouden met bewoners, maatschappelijke groepen en wetenschappers. Aan de hand van die bijeenkomsten is de agenda bepaald voor de sessie die later deze maand wordt gehouden.

De deelnemers willen daar onder meer uitgebreid in gaan op de vraag of risicokaarten geschikt zijn om risico’s te voorspellen en te beheersen. Zeker in het licht van de geleidelijke afbouw van de gasproductie.

Ook willen ze bijvoorbeeld weten of risicokaarten zo kunnen worden gemaakt dat ze ook bruikbaar zijn voor leken. De recente beving bij Zeerijp zal ook uitgebreid worden behandeld. Ook wordt nagedacht over de vraag of het betrouwbaar is bij voorspellingen uit te gaan van bevingen in de laatste drie jaar.

De eerste bijeenkomst

De eerste critical review werd maart vorig jaar gehouden. Daarin werd onderzocht welke ontwikkeling de woningwaarde in het aardbevingsgebied doormaakt.

Het doel van deze bijeenkomsten, die worden gehouden in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen Alders en mede-georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen, is thema’s uit te diepen die te maken hebben met de aardbevingen. Ze zijn behalve voor wetenschappers ook voor bewonersgroepen en andere belangstellenden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.