Twijfel over verdachte van kostbare muntendiefstal

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt niet te kunnen bewijzen dat een 28-jarige man uit Doetinchem in Groningen een zeer kostbare muntenverzameling heeft gestolen. De politie had hem daarvor wel aangehouden, maar volgens de officier van justitie is er onvoldoende bewijs voor een veroordeling.

De verzameling met zilveren en gouden munten hebben volgens de eigenaar, behalve een historische, een financiele waarde van drie- tot vierhonderdduizend euro. Het oudste exemplaar is een gouden munt uit de 14e eeuw.

De collectie werd een jaar geleden gestolen. Bij de Groninger muntenverzamelaar werd aangebeld. Een man deed zich voor als medewerker van de gemeente en meldde dat er mogelijk een gaslek was. De bewoner deed er met het oog op explosies verstandig aan het pand te verlaten en waardevolle spullen mee te nemen. De bewoner op leeftijd deed wat van hem werd gevraagd en in de consternatie die ontstond ging de dief er met de muntenverzameling vandoor.

Een week later werd bij een ouder echtpaar in Groningen aangebeld en wist een man die meldde dat hij namens het waterbedrijf kwam om een lek op te sporen, de pincode en bankpas te ontfutselen. Een paar minuten nadat hij de woning had verlaten, pinde hij 1200 euro. Via een foto (gemaakt tijdens het pinnen) kwam de politie de verdachte op het spoor. Gezien zijn verhaal en de werkwijze hield de politie hem ook verantwoordelijk voor de muntendiefstal, een week eerder.

De verdachte die momenteel een celstraf van 18 maanden uitzit voor diefstallen elders in Nederland, beriep zich in de rechtszaal op het zwijgrecht. Voor de diefstal van de pinpas en de daaropvolgende opname van het geld eiste de officier van justitie een celstraf van 4 maanden.

Uitspraak over twee weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.