Het is maar zeer de vraag of een geitenstop, waarbij bestaande geitenbedrijven wel gewoon uit mogen breiden, juridisch houdbaar is.

Dat stelt Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Hij reageert zo op het onderzoek dat komende week in Westerwolde wordt uitgevoerd. De meerderheid van de gemeenteraad daar wil een bestemmingsplan vaststellen dat inhoudt dat de drie huidige geitenhouderijen in de gemeente binnen bestaande regels uit mogen breiden maar dat er geen nieuwe geitenbedrijven bij mogen komen. ,,De komende dagen winnen we juridisch advies over zo’n bestemmingsplan in en volgende week nemen we er een besluit over’’, zegt Ronald Koskamp namens Gemeentebelangen, een van de partijen die zo’n ‘lichte versie’ van een geitenstop wil.

Op een hellend vlak

Bröring stelt dat Westerwolde zich met zo’n plan ‘op een hellend vlak’ zou begeven. ,,Omdat ze een voorkeurssituatie creëert waarbij bij bestaande bedrijven wel ontwikkelingen mogelijk zijn en anderen, die zo’n bedrijf willen beginnen, niets mogen. Je kunt binnen zo’n bestemmingsplan wel enige ruimte aan bestaande bedrijven geven maar niet een enorm verschil creëren.’’

Wethouder Bart Huizing (PvdA) van Westerwolde denkt ook dat een bestemmingsplan zoals de meeste raadsleden die willen, juridisch niet houdbaar is, mede omdat er sprake zou zijn rechtsongelijkheid. Hij en de overige leden van het college van burgemeester en wethouders willen een complete geitenstop waarbij er voorlopig geen enkele geit bij komt. ,,Maar de meerderheid van de gemeenteraad denkt daar dus anders over’’.

De aanleiding voor Westerwolde om een geitenstop in te voeren, in welke vorm dan ook, is een landelijk onderzoek dat stelt dat omwonenden van geitenhouderijen mogelijk meer kans op een longontsteking hebben. Volgend jaar geeft een vervolgonderzoek meer duidelijkheid hierover en tot dat moment, zo willen de politici, moet de geitenstop in Westerwolde sowieso gelden.

Om dezelfde reden voerde de gemeente Het Hogeland onlangs ook een geitenstop in. Een volledige stop.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen