Twintig brandwondenpatiënten in Martini Ziekenhuis Groningen, kinderen kregen tolletjes in kleding

Verpleegkundigen in het Martini Ziekenhuis. Archieffoto. Foto: Peter Wassing

Het Martini Ziekenhuis Groningen heeft tijdens de jaarwisseling twintig brandwondpatiënten behandeld. Dat is minder dan andere jaren. Het UMC Groningen kreeg slechts één patiënt met vuurwerkletsel binnen.

Het Brandwondencentrum van het Martini is één van de drie brandenwondencentra in Nederland en krijgt traditioneel de meeste patiënten met vuurwerkletsel van het Noorden binnen. Van de twintig brandwondenslachtoffers van de jaarwisseling waren vier veroorzaakt door vuurwerk en vier door carbid. Dat is veel minder dan andere jaren, laat een woordvoerder weten.

Twaalf slachtoffers werden behandeld nadat zij brandwonden opliepen door overige oorzaken, zoals frituur, steekvlam benzine of vuurkorf of die te maken hadden met de buitenkachel. Drie patiënten zijn opgenomen in het Brandwondencentrum. Daaronder zijn twee kinderen die brandwonden hebben opgelopen doordat vuurwerk in de kleding viel (tolletjes).

Een volwassene wordt behandeld nadat vuurwerk in de handen was afgegaan. Daarnaast hebben artsen van het centrum vijf keer geadviseerd aan collega medici over brandwonden gerelateerd aan vuurwerk. In vergelijking met voorgaande jaren is dat een stuk minder (17 keer in 2019).

Capaciteit beperkt

Het is een bijzondere jaarwisseling geweest, vindt de woordvoerder van het Martini Ziekenhuis. ,,Door zorg voor covid19-patiënten is de druk in het ziekenhuis en op de zorgmedewerkers enorm hoog. Ondanks de genomen maatregelen liep het aantal besmettingen in onze omgeving de afgelopen dagen hard op. Dit legt in deze periode een enorme druk op de spoedeisende hulp en het ziekenhuis in de volle breedte. Dit maakte ook dat met zorg gekeken werd naar de oudjaarsnacht omdat de opvangcapaciteit zeer beperkt is.’’

Op de spoedeisende hulp van het Martini Ziekenhuis meldden zich vanaf 31 december 00.00 uur 82 mensen, vorig jaar waren dit er 90. Dit zijn veelal patiënten die zich normaal ook bij de spoedhulp melden met uiteenlopende klachten zoals benauwdheid, pijn op de borst of letsel zoals een botbreuk. Door het personeel van de speodhulp zijn vijf personen gezien met letsel wat direct te maken had met Oudjaar. Waaronder twee vuurwerk-letsel en drie mensen werden behandeld voor een letsel die zo opliepen waarbij alcohol een grote rol speelde.

Kindervuurwerk

Enkele slachtoffers raakten gewond door kindervuurwerk, zoals tolletjes, te gebruiken. Eelke Bosma, medisch coördinator in het Brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis waarschuwt voor kindervuurwerk, dat het hele jaar door in de schappen van de winkel ligt: ,,Elk jaar worden kinderen bij ons binnengebracht met diepe brandwonden veroorzaakt door kindervuurwerk zoals sterretjes en tolletjes. Ik hoor vaak van ouders dat ze zich er niet bewust van waren dat ook kindervuurwerk gevaarlijk kan zijn. Als chirurg wil ik benadrukken dat al het vuurwerk waar kruit in zit gevaarlijk kan zijn!’’

UMCG en OZG ook rustig

De twee andere spoedeisende hulp-afdelingen in Groningen, die van het UMCG en het Ommelander Ziekenhuis Groningen in scheemda, hadden het ook vrij rustig tijdens de jaarwisseling. Het universitaire ziekenhuis in de stad kreeg één vuurwerkpatiënt binnen terwijl het er andere jaren veel meer waren. Het OZG kreeg zelfs niet een vuurwerkletsel binnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen