Twist over scheef huis: veilig of niet?

Het huis op nummer 17 aan de Kanaalweg in Overschild staat scheef. Heel scheef. De eigenaresse en de gemeente Slochteren twisten over de (on)veiligheid.

Ook het buurhuis in gevaar

De Raad van State buigt zich vandaag over de vraag of de gemeente het huis mag laten slopen. Het staat zo scheef dat deze mogelijk instort bij een storm of aardbeving, stelt de gemeente op basis van onderzoek. De kans is groot dat daarbij dan ook het buurhuis beschadigt.

Maar volgens eigenaresse Arwen Cenek staat het huis al bijna 80 jaar zo scheef en is er niets aan de hand. ,,Door de aardbevingsproblematiek is men nu opeens bang dat het instort. Maar dit huis heeft al heel wat stormen en ook aardbevingen doorstaan’’, zegt haar raadsman Jewan de Goede uit Winsum.

Sloop onvermijdelijk

Slochteren heeft de eigenaresse vorig jaar gemaand haar woning snel te stutten of te slopen. Anders zou de gemeente een sloper inzetten op haar kosten. Tien maanden later staat het huis er nog net zo bij.

Cenek vocht het dwangbevel aan bij de rechter. Die stelde de gemeente in het gelijk. De woning is er zo slecht aan toe dat sloop onvermijdelijk is. De gemeente ziet het nut van stutten niet in. Afgelopen vrijdag zou een sloper komen, maar Cenek stapte naar de Raad van State.

‘Paniekvoetbal’

Ze is al jaren ernstig ziek, raakte haar baan in de Randstad kwijt en was genoodzaakt in haar tweede woning in Overschild te trekken. ,,Op papier voldoet het huis net niet aan de normen’’, aldus haar raadsman. ,,Dat geldt voor duizenden woningen in Nederland. Waarom moet deze zo snel plat? Paniekvoetbal.’’

Voor een uitkoop door de NAM komt Cenek niet in aanmerking omdat het huis ver voor de aardbevingen voorkwamen al scheef stond. De Goede: ,,Ze heeft een hypotheek van enkele tienduizenden euro’s. Als dat wordt opgelost kan ze een huis huren of weer wat kopen. Dit hele proces kost meer.’’

Dakloos

Cenek weigerde aanvankelijk haar huis te verlaten, ook toen de gemeente haar woonruimte aanbood. In december sloeg ze evenwel alarm bij het Centrum Veilig Wonen (CVW) dat aardbevingsschade afwikkelt. Sindsdien woont ze in een chalet. Op kosten van het CVW, net als haar buurvrouw. Ze voelde zich onveilig in haar huis, is de lezing van de gemeente. ,,Nee’’, zegt haar advocaat. ,,Ze wilde alleen maar het CVW betrekken in de procedure.”

De uitspraak van de Raad van State wordt snel verwacht. Als die positief uitpakt voor de gemeente, gaat de sloop snel van start. ,,Dan is mijn cliënt straks dakloos'', aldus De Goede.

menu