UB Groningen exposeert gevonden voorwerpen: van sieraden tot lingerie

Hordes studenten bevolken zeven lange dagen per week de Universiteitsbibliotheek (UB) in Groningen. En vergeten wel eens wat. De oogst van 2018 is tot 24 maart te bezichtigen in de UB.

Zo mooi als bij de Nederlandse Spoorwegen wil het niet worden. Die zijn, samen met Schiphol, koploper in de voorraad gevonden voorwerpen. ,,De NS had zelfs een kunstbeen in de trein gevonden’’, zegt Frank den Hollander.

Lost and Found

Hij is communicatiemedewerker bij de Universiteitsbibliotheek (UB) in Groningen. Samen met een paar collega’s heeft hij de afgelopen dagen de expositie Lost and Found ingericht, in de vitrineruimtes in de UB.

Die expositie was een ideetje van portier Arjen Staal die dagelijks talloze vergeten spullen vindt in alle vertrekken van de bibliotheek. In plaats van de gevonden voorwerpen uiteindelijk weg te gooien, bewaarde hij ze allemaal beneden in het magazijn. Alle weesspullen van 2018 zijn gesorteerd en daarna uitgestald over de bibliotheek.

Vondsten

Het geeft een aardig inkijkje in de wereld anno nu.

Een keurige vitrine vol identieke rekenmachines, eentje met zonnebrillen, met fietssleuteltjes, bankpasjes, vuilnispasjes, universiteitspasjes, broodtrommels, waterflesjes. Er is een vitrine vol sieraden: van een medaillonnetje aan een kettinkje tot flitsende oorbellen tot ringen in alle soorten en maten.

Nooit opgehaald, Nooit gezocht. Nooit teruggevonden.

Evenmin als die ene i-Pad en die ene mobiele telefoon.

,,We vinden wel meer telefoons, maar die worden altijd opgehaald. De telefoon is de lifeline natuurlijk’’, zegt Den Hollander.

Strings

Wat niet opgehaald werd? Complete tassen, in eentje zaten medicijnvoorraden. Ritalinstripjes bleven liggen, xtc-pilletjes, twee waterkokers. Een taart. Talloze muizen voor computers. De wereld aan opladers. Koptelefoons, usb-sticks, nagelschaartjes, haarelastiekjes, agenda’s vol afspraken en to do-lijstjes, schrijfblokken vol aantekeningen, pennen, nog meer pennen, scheermesjes, spijkerbroeken, jassen, truien, volgepende ansichtkaartjes, mutsen, handschoenen.

En lingerie. Vijf strings bleven afgelopen jaar achter in de hoekjes van de UB. ,,Het gerucht gaat al dertig jaar dat er hier gevreeën wordt op de toiletten’’, doet Den Hollander een poging om de achtergebleven slipjes te verklaren. ,,De UB is tegenwoordig vaak tot 12 uur ‘s avonds geopend. Er worden hier pizza’s bezorgd die langs de beveiligers worden gesmokkeld.’’

Hij bedoelt te zeggen: de UB lééft! De 2200 studieplekken zijn in drukke periodes goed voor een kleine 10.000 studenten per dag. Elk jaar heeft de UB 2 miljoen studenten over de vloer. Die vergeten wel eens wat.

menu