UMC Groningen bungelt onderaan financiële ranglijst universitaire ziekenhuizen

De noordzijde van het UMCG-complex in Groningen Foto: Peter Wassing

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is het minst winstgevende universitaire ziekenhuis van Nederland maar heeft nog prima vermogensbuffers. Dat stelt accountantsbureau BDO in een jaarlijkse vergelijking van de jaarrekeningen van ziekenhuizen.

BDO bracht enkele weken geleden een rapport uit over de financiële situatie van de algemene ziekenhuizen in Nederland. In die ranglijst staan enkele ziekenhuizen uit Groningen en Drenthe in de onderste regionen; de Treant-ziekenhuizen, het Martini Ziekenhuis en het Ommelander Ziekenhuis Groningen draaiden vorig jaar met verlies.

De acht universitaire ziekenhuizen krijgen bij BDO een eigen ranglijst, omdat die vanwege hun onderwijs- en onderzoekspoot lastig vergelijkbaar zijn met gewone ziekenhuizen. De universitaire ziekenhuizen krijgen van de accountants een ruime voldoende voor hun financiële beleid, maar de rendementen staan wel onder druk. Ze hebben voldoende geld in kas maar maakten vorig jaar wel minder winst dan het jaar ervoor.

Coronacrisis erbij

Volgens BDO is dat zorgelijk omdat de UMC’s een belangrijke taak hebben in het verbeteren van de gehele gezondheidszorg. Ze moeten ook de regie nemen in samenwerking in de coronacrisis. BDO maakt zich zorgen of de financiële buffers niet snel op raken door de toch al dalende rendementen terwijl de coronacrisis er nog overheen is gekomen.

Het UMCG heeft nog een prima solvabiliteit, stelt BDO, maar krijgt voor de winstgevendheid een rapportcijfer 6. De andere UMC’s krijgen daarvoor een rapportcijfer 7 of 8. Het Maastricht UMC staat dit keer aan top van de ranglijst met een dikke 8, terwijl het vorig jaar juist met een rapportcijfer 5 onderaan stond.

‘Landelijk kader knelt’

Financieel bestuurder Henk Snapper van het UMCG zegt in het BDO-rapport dat het Groningse ziekenhuis op zich voldoende buffers heeft maar er wel een meerjarig ‘doelmatigheidsprogramma’ loopt. ,,De focus op complexe zorg en innovatieve behandelingen knelt in toenemende mate met landelijke financiële kaders’’, zegt hij in het rapport.

De zorgelijke financiële situatie van het Ommelander Ziekenhuis Groningen, een dochterbedrijf van het UMCG, wordt in het rapport niet apart genoemd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu