UMCG en Certe verbeteren zorg voor trombosepatiënten

Noord-Nederland krijgt als eerste een expertisecentrum voor trombose. Doel is goede en veilige zorg te leveren voor patiënten. Ook het vernieuwen en goedkoper maken van de zorg spelen een belangrijke rol.

Het centrum wordt opgericht door de afdeling Hematologie van het UMCG en Certe Trombosedienst. De organisaties ondertekenen dinsdag een samenwerkingsovereenkomst. In het Noorden treffen huisartsen, apothekers, specialisten ouderenzorg en medisch specialisten elkaar al regelmatig in de Vereniging Regiotafel Antistolling Groningen. Ze werken aan eenduidige werkwijzen en aan de kwaliteit van de antistollingszorg.

Het zogeheten Transmuraal Trombose Expertisecentrum Groningen wil dat patiënten met trombose door de huisarts of trombosedienst worden behandeld ‘waar dat kan en door een medisch specialist waar dat nodig is’.

Het centrum is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar voor huisartsen en medisch specialisten die advies willen over patiënten met een complex ziektebeeld. Ook kunnen patiënten er terecht met vragen over hun behandeling. Achter de schermen wordt ook gewerkt aan het evalueren van richtlijnen voor trombosezorg, vindt wetenschappelijk onderzoek plaats en wordt onderwijs gegeven.

Door regionaal samen te werken aan betere antistollingszorg, wordt het aantal complicaties verminderd en worden onnodige ziekenhuisopnames voorkomen. Dat zal de zorg goedkoper maken, stellen het UMCG en Certe.

Zaterdag brengt Dagblad van het Noorden een achtergrondverhaal over trombose in het kader van de Medische Publieksacademie. Komende dinsdag is er een lezing in het UMCG over dit onderwerp.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.