UMCG heeft primeur met live muziek bij zieke pasgeboren baby’s

Als eerste ziekenhuis in Nederland gaat het UMC Groningen beginnen met muziektherapie voor zieke pasgeboren baby’s die op de intensive care verblijven.

De afdeling neonatologie wil in twee jaar tijd nagaan wat het effect van live muziek is op deze zeer kwetsbare kinderen en of dit bijdraagt aan het verminderen van hun stress. Die stress kan namelijk levenslang grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling. Het UMCG werkt samen ArtEZ hogeschool voor de kunsten, met vestigingen in Arnhem, Enschede en Zwolle.

Meer dan 500 pasgeboren kinderen

Volgens het ziekenhuis belanden jaarlijks meer dan 500 pasgeboren kinderen op de intensive care van de neonatologie. ,,Dit is een zeer kwetsbare groep patiënten, vaak ernstig ziek, veel te vroeg geboren, met een geboortegewicht van rond de 500 tot 1000 gram. Soms hebben zij ernstige complicaties door bijvoorbeeld zuurstofgebrek of infecties.’’

Het UMCG legt uit dat belangrijke organen, zoals de hersenen, nog onrijp zijn. Die kunnen door stress en pijn beschadigd raken. Ongeveer de helft van de te vroeg geboren kinderen blijkt zich minder goed te ontwikkelen.

Muziektherapie wordt al toegepast bij de behandeling van dementie en verschillende psychiatrische aandoeningen. Het UMCG laat weten dat er al aanwijzingen zijn dat live muziektherapie ook goed kan uitpakken bij zieke pasgeboren kinderen. In overleg met ouders worden de mogelijkheden besproken.

Slaapliedjes onder begeleiding van een gitaar

Zo kan het ritme van een slaginstrument een gunstig effect hebben op de ademhaling en hartslag van de baby. Ook kunnen geluiden zoals het kind die hoort in de baarmoeder worden nagebootst. Verder kunnen slaapliedjes worden gezongen onder begeleiding van een gitaar. ,,Om te proberen de baby wat rustiger te krijgen.’’

Bij de therapie wordt niet alleen naar de kinderen gekeken maar ook naar de effecten bij ouders en het ziekenhuispersoneel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.