UMCG heropent leegstaande operatiekamers

Eerdere demonstratie bij het UMCG. Foto: Archief DvhN

Het UMC Groningen opent in januari weer leegstaande operatiekamers. Op de intensive care worden extra bedden in gebruik genomen. Doordat tientallen medewerkers extra uren gaan draaien is een eind aan het personeelstekort in zicht.

Als gevolg van personeelstekorten werden in de loop van dit jaar steeds minder bedden en operatiekamers in het universitaire ziekenhuis gebruikt. De wachttijden voor patiënten liepen daardoor op.

Dat moet nu veranderen. Met ingang van januari gaan zestig tot zeventig parttime ok-assistenten, anesthesiemedewerkers en ic-verpleegkundigen vier uur per week extra werken.

Operaties worden ingehaald

Meer dan vijftig uitgestelde complexe operaties kunnen al in januari en februari worden ingehaald, verwacht het ziekenhuis. Van de vierentwintig operatiekamers stonden er vier leeg. Daarvan zijn er in januari twee weer operationeel. Het bestuur streeft ernaar in de loop van het jaar alle operatiekamers te heropenen. Of dat lukt, hangt nog af van het aantal beschikbare anesthesiemedewerkers, waarvan er landelijk weinig zijn opgeleid.

Van de 38 intensive care-bedden stonden er acht leeg. Daarvan gaan er vijf weer open. „En in de loop van het jaar verwachten we alles weer helemaal op orde te krijgen”, voorspelt UMCG-topman Jos Aartsen. In het ziekenhuis-deel van het UMCG staan zo’n dertig tot veertig bedden leeg door de personeelstekorten. In de loop van 2019 moeten ze alle zevenhonderd weer bezet zijn.

Extra geld voor het personeel

In de loop van het jaar besloot het UMCG een bindingspremie in te voeren van vijfduizend euro voor personeel op het operatiecentrum. Los daarvan krijgen de operatiemedewerkers die meer uren gaan werken of extra diensten draaien, daar ook extra voor betaald. „Maar daarvoor doen ze het niet alleen”, zegt Aartsen. „Ze zijn ervan doordrongen dat er nog extra inzet van ze nodig is voor patiënten en daar zijn we deze mensen enorm dankbaar voor.”

Komend jaar investeert het UMCG 3 miljoen euro in het aantrekken en opleiden van extra verpleegkundigen. Zo zijn er honderd leerling-verpleegkundigen aangenomen. Het begeleiden van die leerlingen kost tijd, ook daarvoor werft het ziekenhuis de extra verpleegkundigen.

‘De werkdruk is hoog’

Het UMCG is ook begonnen een medium-care afdeling op te zetten voor de overgang van intensive care naar verpleegafdelingen. Dat gaat om negen bedden op de neurologie/neurochirurgie en twee op de chirurgie. Doordat patiënten daardoor minder lang op de intensive care hoeven te blijven, kunnen andere patiënten eerder geopereerd worden.

„We hebben de afgelopen periode een hoge werkdruk ervaren”, zegt Aartsen. „We hebben daarom veel verbeteringen en veranderingen in gang gezet. Het werven en opleiden van personeel kost alleen tijd. Het gaat steeds om het vinden van een balans tussen wat van medewerkers gevraagd wordt, de belastbaarheid en goede veilige zorg voor onze patiënten. Het is nog te vroeg om de volledige resultaten te plukken. Maar we hebben de weg naar boven weer ingezet.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen