UMCG juicht: Lifelines is gered

Het grote noordelijke gezondheidsonderzoek Lifelines is gered, met geld van het ministerie van VWS, de noordelijke provincies, de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG.

Het Universitair Medisch Centrum Groningen startte in 2006 met de data- en biobank Lifelines, die dertig jaar lang de gezondheid van 167.000 vrijwillige deelnemers uit Noord-Nederland volgt. De voortgang van dit grootste gezondheidsonderzoek van Nederland was onzeker doordat de eerste 106 miljoen euro subsidie op raakte.

Er was geen geld voor de derde onderzoeksronde. Na de tweede ronde is vorig jaar de organisatie erachter fors ingekrompen en zijn onderzoekslocaties in de drie provincies gesloten. Lifelines ging op een laag pitje door; de biobank bleef behouden en beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek.

Lifelines op sterven na dood
Lees verder

Na een intensieve lobby is het nu toch gelukt geld te krijgen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de noordelijke provincies.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis vandaag dat hij voor de komende vijf jaar vier miljoen euro per jaar beschikbaar stelt. De RUG en het UMCG betalen drie miljoen per jaar en de drie noordelijke provincies dragen een miljoen per jaar bij.

Champagneflessen

,,Bij Lifelines zelf en hier in het UMCG gaan de kurken van de champagneflessen’’, zegt een opgeluchte Jos Aartsen, bestuursvoorzitter van het UMCG. ,,Het was een lang en intensief traject om deze financiering rond te krijgen.’’

Kennis en banen

Uit onderzoek van Buck Consultants blijkt dat Lifelines naast de banen bij de biobank zelf ook voor extra werkgelegenheid bij andere bedrijven in het Noorden zorgt. Dit zou om enkele honderden banen gaan.

Daarnaast zijn er met Lifelines-gegevens zo’n 250 wetenschappelijke publicaties gedaan en zijn er 450 onderzoeksaanvragen goedgekeurd.

,,We krijgen uit de hele wereld aanvragen van onderzoekers en Lifelines draagt enorm bij aan het wetenschappelijke klimaat in het Noorden’’, zegt Aartsen. ,,Niet voor niets zijn we hier de snelste groeiende campus van Nederland.’’

De medische gegevens en biomaterialen die in de eerste twee onderzoeksrondes zijn verzameld, zouden wel bewaard blijven, onder meer in de grote vriezer in Groningen, de Lifestore. De RUG en het UMCG hadden dat toegezegd.

Lifelines is een biobank waar lichaamsmateriaal zoals urine en bloed van 167.000 inwoners van Noord-Nederland in is opgeslagen.

 ,,Maar de wetenschappelijke waarde wordt veel groter als we meer data en biomaterialen kunnen verzamelen’’, vervolgt Aartsen. ,,In het begin was het de bedoeling vijf onderzoeksrondes te doen. Over vijf jaar zullen we dus weer geld bijeen moeten krijgen voor de vierde ronde.’’

Provincie lag dwars

De voortgang van Lifelines was vooral onzeker geworden door de opstelling van de provincie Groningen. In het college van gedeputeerde staten zaten nieuwe partijen waaronder de SP die er niets voor voelden weer met geld over de brug te komen. Volgens hen is de directe waarde voor de economie van het Noorden onzeker. Het Rijk wilde alleen betalen als er ook geld uit de regio zou komen. ,,Het was een soort domino-effect’’, zegt Aartsen.

Met de noordelijke provincies is nu een afspraak gemaakt om niet structureel geld te geven maar op basis van projectfinanciering. Friesland, Drenthe en Groningen dragen nu ieder per jaar 330.000 euro bij. Dat voorkomt een politiek gevoelige behandeling in de drie provinciale statenvergaderingen.

‘Zonder Lifelines was ik nu dood’
Lees verder

Regeerakkoord

Nadat het geld van de provincies was toegezegd, was het nog een hele klus om het geld van het ministerie te krijgen. Acht maanden geleden liet Aartsen in deze krant wel weten dat hij goede hoop had op een doorstart van Lifelines, nadat er in het regeerakkoord een passage aan gewijd was.

,,Maar ik werd hier in de omgeving niet erg geloofd’’, herinnert Aartsen zich. ,,Mensen zeiden: we horen al zo lang niks van Lifelines, de locaties zijn gesloten, hoe moet dat nou verder?’’

Staatssecretaris Blokhuis laat weten dat Lifelines volgens hem een bijdrage kan leveren aan de volksgezondheid. ,,We verwachten meer verdieping en praktisch toepasbare kennis op het gebied van leefstijlinterventies en preventie.’’

Jos Aartsen, topman UMCG

Gedeputeerde Patrick Brouns van de provincie Groningen ziet kansen voor bedrijven in het Noorden. ,,Op het vlak van digitalisering, productontwikkeling en preventie.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.