UMCG krijgt 3,3 miljoen voor onderzoek naar verhogen vaccinatiegraad bij minderheden en etnische gemeenschappen in Europa

Foto: Pixabay.

Het UMCG gaat een internationaal onderzoek leiden met als doel de vaccinatiegraad bij minderheden en etnische gemeenschappen in Europa te verhogen. In Nederland wordt gefocust op Turkse en Marokkaanse meisjes en de inenting tegen HPV: het Humaan Papillomavirus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Voor het project is 3,3 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit het EU-programma Horizon 2020.

De vaccinatiegraad bij minderheden en etnische gemeenschappen in Europa is ‘onaanvaardbaar lager’ in vergelijking met de algemene bevolking, zo schrijft het UMCG in een persbericht.

‘Zo is bijvoorbeeld in Nederland de vaccinatiegraad wat betreft meningokokken onder Turkse en Marokkaanse adolescenten 30 procent lager dan onder andere adolescenten.’

Slechtere toegang tot zorg

Reden voor de lagere vaccinatiegraad bij deze groepen zou een minder goede toegang tot gezondheidszorg zijn. Onderzoek rondom het verhogen van de vaccinatiegraad richt zich tot nu toe vooral op het veranderen van de overtuigingen en houding van doelgroepen zelf. ,,Ons onderzoek richt zich juist op het veranderen van de gezondheidszorg en hoe we met gerichte interventies de vaccinatiegraad kunnen verhogen”, zegt UMCG-onderzoeker en projectleider Daniëlle Jansen.

BMR- en HPV-vaccinaties

De huidige coronacrisis laat wederom zien dat er grote ongelijkheden zijn als het gaat om toegang tot gezondheidsstelsels, stelt Jansen. Met het onderzoek moet de toegang tot en het gebruik van BMR-vaccinaties (bof, mazelen, rodehond) en HPV-vaccinaties (beschermt tegen baarmoederhalskanker) onder achtergestelde gemeenschappen in Nederland, Griekenland, Polen en Slowakije verbeteren.

Turkse en Marokkaanse meisjes

Het onderzoeksproject duurt vijf jaar en richt zich op vijf achtergestelde gemeenschappen in vier Europese landen: Nederland, Griekenland, Polen en Slowakije. In Nederland richt het onderzoek zich op Turkse en Marokkaanse meisjes en ligt de focus op HPV-inentingen.

Jansen: ,,Dit zijn gemeenschappen die worden geconfronteerd met belemmeringen in de toegang tot gezondheidszorg omdat deze vaak onvoldoende inspeelt op hun specifieke behoeften en context. Denk aan armoede, een andere taal, beperkte gezondheidsvaardigheden of sociale uitsluiting”.

Andere kwetsbare gemeenschappen als voorbeeld

In het project kijken de onderzoekers naar kwetsbare gemeenschappen die een hoge vaccinatiegraad hebben ondanks dat ze als achtergesteld worden beschouwd: de Somalische gemeenschap in Finland, de Arabische gemeenschap in Israël en de Bengaalse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk. Inzichten die zo worden opgedaan worden omgezet in interventies voor de gemeenschappen waarin minder gevaccineerd wordt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen