UMCG krijgt 7 ton voor robotchirurgie hersenen

Onderzoeker Sarthak Misra van het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft een Europese subsidie van 713.000 euro toegekend gekregen. Hiermee gaat hij de komende vier jaar onderzoek doen naar de ontwikkeling van flexibele naalden voorzien van sensoren, voor robotgestuurde neurochirurgie.

Het inbrengen van een naald in de hersenen om een biopsie van een hersentumor te nemen, moet zeer nauwkeurig gebeuren. Met behulp van MRI kan de locatie van een tumor of ander letsel in de hersenen exact worden bepaald, maar een kleine beweging van het hoofd kan ertoe leiden dat de naald het doel mist. Ook is het niet mogelijk om exact te weten waar een naald zich in de hersenen bevindt tijdens een neurochirurgische ingreep.

Met de subsidie wil Misra een robotgestuurde naald ontwikkelen die is voorzien van sensoren. Daarmee kan op de micrometer (1/1000ste millimeter) nauwkeurig tijdens de ingreep met behulp van echoscopie worden weergegeven waar de naald zich bevindt en kan de chirurg op de computer de route van de naald in 3D bepalen. De dunne naald is flexibel en kan daardoor, in tegenstelling tot de huidige naalden, beter door weefsel manoeuvreren waardoor gevoelig weefsel vermeden kan worden. De naald waar Misra onderzoek naar doet kan in het lichaam een afstand van ongeveer 15 centimeter afleggen.

Het onderzoek van Misra maakt deel uit van het Europese project EDEN2020, een samenwerking van acht Europese onderzoeksinstituten dat wordt geleid door het Britse Imperial College. Het project kreeg een subsidie van in totaal 8.4 miljoen euro toegewezen vanuit het Europese programma Horizon2020, dat innovatie en onderzoek binnen de Europese Unie ondersteunt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.